Antena 3 CNN Externe Ucraina: "Preţul gazului impus de Rusia este un adevărat război economic"

Ucraina: "Preţul gazului impus de Rusia este un adevărat război economic"

Ucraina: "Preţul gazului impus de Rusia este un adevărat război economic"
09 Apr 2014   •   13:01

Ucraina nu recunoaşte preţul gazului natural importat din Rusia şi refuză să plătească, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Yury Prodan.

În decembrie 2013 a fost stabilită o înţelegere, conform căreia Ucraina plătea Rusiei 268.5 $/1000 de metri cubi de gaz. La data de 1 aprilie, Gazprom a anulat discount acordat Ucrainei şi a ridicat preţul la 385.5 dolari. Ulterior, la data de 3 aprilie, compania rusă a anulat o altă reducere substanţială, acordată Kievului în urma tratatului de la Harkov din 2010, care permitea Rusiei să-şi extindă prezenţa flotei militare în Crimeea.
Trăgând linie, preţul gazului importat de Ucraina a ajuns acum la 485$/1000 de metri cubi de gaz.

"Nu recunoaştem acest preţ. Este nedrept, o lovitură economică având în vedere preţul de monopol. Credem că preţul corect este cel stabilit la 1 ianuarie, după semnarea acordurilor de la sfârşitul anului trecut, adică 268.5 de dolari. Nu există clauze stipulate în contract, care să schimbe preţul", spune Prodan.

"Susţinem cu fermitate că acesta este un adevărat război economic dus împotriva ţării noastre. Preţul de 500 de dolari pentru o mie de metri cubi nu poate fi acceptat de Ucraina. În primul rând, nu recunoaştem faptul că flota rusă nu se află încă pe teritoriul nostru din Crimeea, iar înţelegerile privind preţul trebuie să rămână valide în continuare", precizează ministrul ucrainean.

Menţionăm că datoria actuală a Ucrainei faţă compania rusă Gazprom atingea ieri pragul de 2,2 miliarde de dolari.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close