Antena 3 CNN Externe Ucraina și Republica Moldova, front comun împotriva Rusiei

Ucraina și Republica Moldova, front comun împotriva Rusiei

Ucraina și Republica Moldova ar trebui să-și coordoneze răspunsul la ”amenințările" din partea Rusiei, afirmă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cei doi lideri s-au întâlnit luni la Kiev.

Ucraina și Republica Moldova, front comun împotriva Rusiei
Sursa foto: Twitter/u24_news
de Alexandra Ionescu    |    27 Iun 2022   •   19:45

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului său moldovean, Maia Sandu, un răspuns coordonat la amenințările Rusiei.

„Țările noastre au amenințări cu o rădăcină comună, create de agresiunea rusească și de politica rușilor. Dacă amenințările au rădăcini comune, ar trebui să avem un răspuns coordonat la ele", a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă, potrivit CNN.

Zelenski a mai spus că „Ucraina rămâne un garant" în reglementarea situației din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova în care există o prezență militară rusă. El a dat asigurări că Ucraina „va asista în mod activ Republica Moldova în continuare".

Președintele Maia Sandu a vizitat orașele Borodyanka, Bucea și Irpin, care au fost devastate de ruși. Sandu a reiterat poziția Moldovei „tare și clar", condamnând „violența fără sens a acestui război și invazia".

Sandu a adăugat că țara sa de 2,6 milioane de locuitori a primit jumătate de milion de refugiați ucraineni de la începutul războiului, în februarie.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a convenit ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat, un pas important pe calea spre aderarea deplină.

Totuși, procesul este îndelungat și necesită acordul celor 27 de state membre în aproape fiecare etapă, informează Mediafax.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close