Antena 3 CNN Externe Ucraina şi Rusia îşi repatriază cetăţenii din Fâşia Gaza

Ucraina şi Rusia îşi repatriază cetăţenii din Fâşia Gaza

Ucraina şi Rusia au anunţat joi că şi-au evacuat zeci de cetăţeni din Fâşia Gaza, zonă care a fost recent scena confruntărilor militare dintre Israel şi grupări palestiniene.

Ucraina şi Rusia îşi repatriază cetăţenii din Fâşia Gaza
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    27 Mai 2021   •   22:41

Joi dimineaţă, un avion care transporta 109 cetăţeni ucraineni ce solicitaseră să fie evacuaţi din Gaza a aterizat la Kiev. Cu acelaşi avion au ajuns la Kiev 13 cetăţeni moldoveni şi patru bulgari, indică un comunicat al preşedinţiei Ucrainei.

Diplomaţi ucraineni au desfăşurat ''o serie de negocieri dificile'' pentru a asigura întoarcerea în siguranţă a persoanelor evacuate.

Diplomaţi ucraineni au desfăşurat ”o serie de negocieri dificile” pentru a asigura întoarcerea în siguranţă a persoanelor evacuate.

La rândul său, Rusia a solicitat joi evacuarea a zeci de cetăţeni de-ai săi din Fâşia Gaza. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă rus a precizat că 64 de persoane au fost repatriate.

Potrivit responsabililor din cadrul Poliției de frontieră, urmare a solicitărilor înregistrate la Ambasada R. Moldova de la Tel Aviv din partea unor cetăţeni ai R. Moldova din Fâşia Gaza, autoritățile naționale au făcut posibilă organizarea operaţiunii de repatriere a 13 cetățeni moldoveni, trei maturi și 10 copii.

„Cei 13 cetățeni moldoveni, repatriați din Fâșia Gaza, au ajuns în Republica Moldova. În aceste momente, la punctul de trecere a frontierei Palanca are loc procedura de control al trecerii frontierei de stat”, se arată într-o notă informativă.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu precizări privind operațiunea de repatriere a 13 cetățeni moldoveni, din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt. 

Conform MAEIE, cetăţenilor moldoveni evacuaţi le-au fost asigurate mijloacele de transport până la Cairo, asigurări medicale, alimente, precum şi produse de strictă necesitate în cooperare cu Ambasada Ucrainei în Republica Arabă Egipt. Pe traseul Rafah – Cairo, securitatea transportului cetățenilor R. Moldova și ai Ucrainei a fost asigurată cu sprijinul autorităților egiptene.  

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza repatriere
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close