Antena 3 CNN Externe Ucraina către UE: Aplicați acum sancțiuni Rusiei!

Ucraina către UE: Aplicați acum sancțiuni Rusiei!

Uniunea Europeană trebuie să înceapă acum să impună sancțiuni Rusiei, pentru a arăta că dorește serios să prevină un război în Ucraina, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Demnitarul a mers la Bruxelles pentru a se întâlni cu miniștrii de externe ai blocului.

Ucraina către UE: Aplicați acum sancțiuni Rusiei!
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    21 Feb 2022   •   11:51

Țările occidentale se tem că masarea trupelor rusești în apropierea Ucrainei în ultimele săptămâni este un preludiu al unei invazii și spun că acest lucru ar declanșa sancțiuni ”masive” împotriva Moscovei. Rusia neagă orice plan de invadare, dar vrea garanții de securitate ample.

”Ne așteptăm la decizii”, a spus Kuleba. ”Există o mulțime de decizii pe care Uniunea Europeană le poate lua acum pentru a trimite mesaje clare Rusiei că escalada sa nu va fi tolerată și că Ucraina nu va fi lăsată singură”.

”Credem că există motive întemeiate și legitime pentru a impune acum cel puțin o parte din sancțiuni pentru a demonstra că Uniunea Europeană nu vorbește doar despre sancțiuni, ci merge pe drumul acesta”, scrie Reuters.

Cu toate acestea, șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a părut să respingă ideea sancțiunilor imediate, declarând că încă mai vede loc pentru diplomație. Cu puțin timp înainte de declarația oficialului ucrainian, Borrell le-a spus reporterilor că va convoca o reuniune extraordinară a UE pentru a stabili sancțiunile aplicate ”când va veni momentul”.

UE sprijină ultimele încercări de a rezolva problema pe cale diplomatică, a spus Borrell, după ce Franța a declarat că președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au convenit ”în principiu” asupra unei discuții cu privire la Ucraina.

”Întâlnirile la summit, la nivel de lideri, la nivel de miniștri, indiferent de format, de orice fel de a vorbi și de a sta la masă și de a încerca să evite un război, sunt extrem de necesare”, a spus Borrell.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că joacă un joc „iresponsabil” cu populația civilă din estul Ucrainei și a cerut-o să revină la masa negocierilor.

Bombardele sporadice peste linia care desparte forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși din est s-au intensificat de joi.

”Facem apel urgent guvernului rus, președintelui rus: nu vă jucați cu vieți omenești. Ceea ce am văzut în ultimele 72 de ore în ceea ce privește atacurile, disputele violente este cu adevărat îngrijorător”, a spus Baerbock reporterilor după sosirea la întâlnirea de la Bruxelles.

"Responsabilitatea revine guvernului rus, motiv pentru care fac un apel urgent la guvernului rus: Întoarce-te la masa negocierilor. Este în mâinile tale",  a adăugat.

×
Subiecte în articol: Ucraina sanctiuni Rusia
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close