Antena 3 CNN Externe Ucraina va semna din nou acordul cu UE privind tranzitul gazelor naturale, acum fără adnotări

Ucraina va semna din nou acordul cu UE privind tranzitul gazelor naturale, acum fără adnotări

Ucraina va semna din nou acordul cu UE privind tranzitul gazelor naturale, acum fără adnotări
12 Ian 2009   •   03:29

După ce Rusia a anunţat că suspendă înţelegerea cu UE de reluare a livrărilor de gaz sub control european, Ucraina a arătat că va semna din nou acordul pentru supravegherea tranzitului de gaz rusesc către Europa pe teritoriul său, de această dată fără adăugirile contestate de Moscova.
După discuţia cu premierul rus Vladimir Putin, "preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a telefonat premierului ucrainean Iulia Timoşenko şi a obţinut ca aceasta să separe cele două documente şi ca declaraţia ucraineană (contestată de Moscova) să fie distinctă de acord, care va trebui semnat din nou", a declarat purtătorul de cuvânt Ferran Tarradellas, citat de AFP.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat Guvernului să nu aplice protocolul pentru instituirea misiunii de observare a gazului rusesc prin Ucraina, ceea ce ar fi însemnat o nouă amânare a reluării aprovizionării Europei pe teritoriul acestei ţări, întreruptă de cinci zile.
Medvedev arunca vina pe partea ucraineană care ar fi anulat documentul prin unele clauze introduse unilateral la textul aprobat şi semnat deja de Moscova. Conform unor informaţii, pe document s-ar fi scris de mână că Ucraina nu a sustras din gazul destinat europenilor şi nu are datorii faţă de Gazprom. În plus, Rusia ar fi fost obligată să livreze gaz mai mult.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a telefonat premierului rus Vladimir Putin duminică seară. Potrivit agenţiilor ruse de presă, Putin i-a spus lui Barroso că adăugirile Ucrainei sunt "inadmisibile". "Putin a atras atenţia interlocutorului său asupra faptului că orice adăugiri la protocolul semnat la Moscova de reprezentanţii Rusiei şi Uniunii Europene, al căror conţinut nu a fost coordonat cu partea rusă, sunt inadmisibile", potrivit serviciului de presă al Guvernului rus. Tot Putin ar fi propus o reuniune pentru luni la Bruxelles, între oficiali ruşi şi europeni, pentru a găsi o soluţie la criză.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close