Antena 3 CNN Externe Ucraina. Viktor Ianukovici a depus jurământul în faţa Parlamentului

Ucraina. Viktor Ianukovici a depus jurământul în faţa Parlamentului

Ucraina. Viktor Ianukovici a depus jurământul în faţa Parlamentului
25 Feb 2010   •   20:25

Ucraina are un nou preşedinte. Viktor Ianukovici a depus jurământul în faţa Parlamentului de la Kiev. Fostul lider al opoziţiei l-a înlocuit în funcţie pe Viktor Iuşcenko. Ianukovici este considerat un apropiat al Rusiei şi a învins-o după un scrutin controversat pe Iulia Timoşenko.

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, a depus jurământul în faţa Parlamentului, devenind astfel cel de-al patrulea preşedinte al acestei ţări, de la independenţa sa de Uniunea Sovietică, în 1991.

"Eu, Viktor Ianukovici, ales preşedinte al Ucrainei prin voinţa poporului, jur credinţă Ucrainei şi mă angajez să apăr prin toate acţiunile mele suveranitatea şi independenţa Ucrainei, dar şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi să consolidez autoritatea Ucrainei în lume", a spus noul preşedinte.

La ceremonie au asistat şi numeroşi demnitari europeni. Printre ei, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, liderul parlamentului de la Chişinău, Mihai Ghimpu, sau preşedintele Poloniei, Lech Kaczyński. România a fost reprezentată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Viktor Ianukovici, în vârstă de 59 de ani, îl înlocuieşte în funcţie pe prooccidentalul Viktor Iuşcenko, cel care cu cinci ani în urmă l-a împiedicat, prin Revoluţia Portocalie, să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat.

Ianukovici a câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial după o confruntare cu Iulia Timoşenko. Fosta candidată ocupă funcţia de premier şi a declarat că nu recunoaşte victoria adversarului său din cauza fraudelor masive din timpul alegerilor.

Antena 3





×
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close