Antena 3 CNN Externe Ucraina speră că zece coridoare umanitare vor funcţiona astăzi. Zaporojie a intrat în stare de asediu

Ucraina speră că zece coridoare umanitare vor funcţiona astăzi. Zaporojie a intrat în stare de asediu

Ucraina speră să evacueze astăzi civili prin zece coridoare umanitare din oraşe şi centre urbane aflate în prima linie a frontului cu forţele ruse, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei.

Ucraina speră că zece coridoare umanitare vor funcţiona astăzi. Zaporojie a intrat în stare de asediu
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Maximilian Clarke
de Mia Lungu    |    19 Mar 2022   •   12:28

Un coridor a fost convenit pentru oraşul asediat Mariupol, deşi eforturile anterioare ale autorităţilor de a evacua civilii de acolo în cadrul unei încetări temporare a focului au eşuat de mai multe ori, ambele părţi dând vina una pe alta.

Un coridor umanitar pentru evacuări în regiunea Lugansk din Ucraina va fi deschis sâmbătă dimineaţă, a anunţat guvernatorul regional, Serhi Gaidai, pe Telegram.

"S-a convenit asupra unui coridor umanitar, vom încerca să evacuăm oamenii şi să aducem mâncare astăzi. Un 'regim al tăcerii' a fost convenit pentru 19 martie, începând cu ora 09:00 (07:00 GMT)", a spus Gaidai.

Stare de asediu în regiunea ucraineană Zaporojie

Starea de asediu a fost impusă sâmbătă în regiunea ucraineană Zaporojie și va fi în vigoare până luni, au anunțat oficialități locale, citate de CNN.

Oleksandr Starukh, șeful consiliului regional din Zaporojie, a anunțat că starea de asediu intră în vigoare la ora locală 16.00 și se va încheia luni, la ora 6.00. 

„Pentru siguranța dumneavoastră vă rugăm să nu ieșiți pe stradă sau în alte spații publice în acest interval, cu excepția celor care au permis de trecere și carduri de identitate”, a anunțat Starukh pe rețelele de socializare.

„Apărarea regiunii continuă”, a adăugat Oleksandr Starukh.

"Să nu ieşiţi afară în acest timp!", a transmis primarul oraşului, Anatoli Kurtiev, locuitorilor într-o postare online.

Zaporojie a fost destinația a mii de oameni care au părăsit Mariupol, orașul asediat de pe coasta sudică. Centrala nucleară din apropiere a fost capturată de soldații ruși.

Biroul procurorului general ucrainean a declarat sâmbătă că 112 copii au fost ucişi până în prezent în războiul din Ucraina, iar 140 au fost răniţi, conform unei postări pe contul său de Telegram

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close