Antena 3 CNN Externe Ucrainenii îi dau la câini pe Pușkin, Lomonosov și Gorki

Ucrainenii îi dau la câini pe Pușkin, Lomonosov și Gorki

Războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina alterează moștenirea culturală de origine rusă.

Ucrainenii îi dau la câini pe Pușkin, Lomonosov și Gorki
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2022   •   13:01

Autoritățile din orașul ucrainean Dnipro au anunțat că vor demonta monumentele dedicate unor personalități ruse și sovietice, acestea urmând să fie depozitate în adăpostul municipal pentru câini.

Informația vine chiar de la primarul orașului, Boris Filatov, transmite presa internațională.

Într-o postare pe Facebook, Filatov a precizat că decizia a fost luată de Comitetului executiv al Consiliului municipal.

Fără să mai aștepte o hotărâre a Ministerului Culturii din Ucraina, acest organism local a hotărât că va retrage monumentele scriitorilor Aleksandr Puşkin, Mihail Lomonosov şi Maxim Gorki, alături de alte statui dedicate unor personalități ruse din perioada imperială și sovietică.

Monumentele, care vor fi demontate în următoarele zile, vor fi preluate de compania municipală Zookontrol, care are în administrare adăpostul municipal de câini.

Ucrainenii se leapădă de moștenirea culturală rusă

"Acolo vor sta, deocamdată", a menționat primarul Filatov.

Demersul din Dnipro nu este singular.

Autoritățile localității Şepetivka din regiunea ucraineană centrală Hmelnîţkîi au decis, luna aceasta, eliminarea unui monument dedicat scriitorului sovietic Nikolai Ostrovski, autorul romanului cu puternice accente autobiografice "Așa s-a călit oțelul".

De asemenea, în localitatea Ismail din regiunea Odesa a fost demontată statuia generalului rus Aleksandr Suvorov, care în secolul al XVII-lea a participat la reprimarea revoltelor din Imperiul rus.

Foto: statuia poetului și dramaturgului Alexandr Pușkin la Moscova

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close