Antena 3 CNN Externe UE a înăsprit tonul față de Turcia după raiduri ale poliției împotriva presei

UE a înăsprit tonul față de Turcia după raiduri ale poliției împotriva presei

UE a înăsprit tonul față de Turcia după raiduri ale poliției împotriva presei
16 Dec 2014   •   23:03

UE a înăsprit marți tonul față de Turcia, căreia i-a reproșat că aduce atingere libertății presei, amintind că progresul negocierilor de aderare depinde de respectarea regulilor democratice, relatează AGEREPRES.
''Recentele raiduri ale poliției și arestarea unor jurnaliști și reprezentanți ai media în Turcia pun sub semnul întrebării respectarea libertății presei, care este un principiu de bază al democrației'', au subliniat miniștrii afacerilor europene, la încheierea unei reuniuni la Bruxelles.

Consiliul, care reprezintă cele 28 de guverne ale UE, ''a menționat că progresul negocierilor de aderare depinde de respectarea statului de drept și a drepturilor fundamentale'', au adăugat miniștrii europeni.

''Consiliul cere Turciei să lucreze la reforme care ar urma să permită crearea unui echilibru de puteri care să garanteze pe deplin libertatea'', se arată în documentul citat.

Situația s-a tensionat între Ankara și Bruxelles după arestarea, duminică, a cel puțin 27 de persoane, în special ziariști, în cadrul unor operațiuni ale poliției antiteroriste turce în 13 orașe din țară.

Negocierile de aderare a Turciei la UE, începute în 2005, au fost reluate anul trecut, după trei ani. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat luni Uniunea Europeană că se amestecă în problemele interne ale țării sale, după ce Bruxellesul a criticat arestările masive din Turcia ce au vizat reprezentanți ai unor media care se opun regimului.

×
Subiecte în articol: turcia presa
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close