Antena 3 CNN Externe UE a înghețat active de 13,8 miliarde de euro, deținute de oligarhi ruși

UE a înghețat active de 13,8 miliarde de euro, deținute de oligarhi ruși

Uniunea Europeană a înghețat până acum active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhi ruși, alte persoane și entități sancționate pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

UE a înghețat active de 13,8 miliarde de euro, deținute de oligarhi ruși
Sursa foto: Twitter/ CNN
de Alexandra Ionescu    |    12 Iul 2022   •   17:17

Comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, a declarat că marea majoritate a acestei sume provine din 5 dintre cele 27 de state membre ale UE, notează Reuters.

"În acest moment, avem fonduri înghețate provenind de la oligarhi și alte entități în valoare de 13,8 miliarde de euro, este destul de mare", a declarat Didier Reynders.

"Dar o foarte mare parte, peste 12 miliarde, provine din 5 state membre, așa că trebuie să încercăm în continuare să îi convingem și pe ceilalți să facă același lucru", a declarat el reporterilor la sosirea la o reuniune a miniștrilor justiției în capitala cehă Praga.

El a spus că se așteaptă la un acord politic final, la finalul verii, cu privire la un nou instrument juridic care să transforme încălcarea sau încercarea de a ocoli sancțiunile într-o infracțiune penală peste tot în UE, ceea ce nu este cazul în prezent.

Această politică, menită să limiteze eludarea restricțiilor prin transferul de active către membrii familiei care nu au fost sancționați, ar putea intra în vigoare în toamnă.

"Dacă va fi cazul, banii se vor întoarce la un fond pentru poporul ucrainean, pentru a da înapoi banii poporului ucrainean după confiscarea activelor", a spus el.

Reynders și miniștrii au discutat, de asemenea, despre cooperarea cu Eurojust în ceea ce privește acumularea de dovezi privind presupusele crime de război din Ucraina.

El a declarat că Eurojust va stoca toate dovezile și ar trebui să coopereze îndeaproape cu țările membre ale blocului, dintre care 14 au propriile anchete naționale în curs de desfășurare privind războiul.

"Cel mai important este să avem o coordonare foarte bună, să nu dublăm diferitele situații și să strângem toate probele în același loc", a declarat Reynders.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: oligarhi sanctiuni Rusia Ucraina razboi
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close