Antena 3 CNN Externe UE cere Israelului să împartă Ierusalimul drept capitală a statului palestinian

UE cere Israelului să împartă Ierusalimul drept capitală a statului palestinian

UE cere Israelului să împartă Ierusalimul drept capitală a statului palestinian
Sursa foto: ierusalim
09 Dec 2009   •   01:41

Uniunea Europeană a cerut Israelului să împartă Ierusalimul cu palestinienii ca parte a unui acord de pace ce va face oraşul sfânt capitala a două state, propunere pe care guvernul israelian o respinge.
Miniştrii de Externe ai UE au apreciat că o adevărată pace are nevoie de o rezoluţie privind statutul lui Ierusalim, prin negocieri. Respingând anexarea părţii estice a oraşului, declaraţia UE arată că Uniunea ?nu va recunoaşte nicio schimbare la graniţele pre-1967, inclusiv cu privire la Ierusalim, altele decât cele recunoscute de părţi".
Israel a capturat Cisiordania şi Ierusalimul de Est de la Iordania în urma războiului de şase zile din 1967, iar ulterior a anexat Ierusalimul de est şi suburbiile, pas care nu a fost niciodată recunoscut internaţional.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu declara în martie la preluarea puterii că Ierusalim va rămâne capitala nedivizată a statului evreu şi a exclus includerea oraşului în negocierile de pace.
Predecesorul său, Ehud Olmert, aprecia că Israel ar trebui să cedeze părţi din oraş ca parte a unui acord de pace complet.
În Cisiordania, premierul palestinian Salam Fayyad a salutat decizia UE. În acelaşi timp, Israel s-a arătat bucuroasă că miniştrii UE nu au adoptat ?documentul extrem prezentat de preşedinţia suedeză?
Propunerea iniţială definea statul Palestina, cuprinzând Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Gaza.
Antena3.ro

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close