Antena 3 CNN Externe UE cere ridicarea vizelor de intrare în Canada pentru români, bulgari şi cehi

UE cere ridicarea vizelor de intrare în Canada pentru români, bulgari şi cehi

UE cere ridicarea vizelor de intrare în Canada pentru români, bulgari şi cehi
Sursa foto: UE
21 Apr 2010   •   10:34

Uniunea Europeană va pleda din nou, în cadrul unei reuniuni UE-Canada, ca Ottawa să renunţe la obligativitatea vizelor turistice pentru cetăţenii României, Cehiei şi Bulgariei. Informaţia a fost prezentată marţi de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Politica Externă, Catherine Ashton.

Într-o dezbatere în Parlamentul European, mai mulţi eurodeputaţi din România, Bulgaria şi Cehia, ţări ai căror cetăţeni au nevoie de viză pentru a intra în Canada, şi-au prezentat nemulţumirea în legătură cu acest caz.

Eurodeputaţii au cerut ca Uniunea Europeană să exercite presiuni asupra Canadei pentru înlăturarea obligativităţii vizelor în cazul românilor, bulgarilor şi cehilor.

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, a precizat că nemulţumirea deputaţilor din ţările vizate este întru totul de înţeles. Ashton a adăugat că obiectivul UE este garantarea libertăţii de călătorie fără obligativitatea vizelor pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene, de îndată ce este posibil.

Canada a impus obligativitatea vizelor de călătorie pentru cetaţenii din România şi Bulgaria, ultimele două ţări care au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007. În plus, autorităţile de la Ottawa au reintrodus, în iulie 2009, obligativitatea vizelor de călătorie pentru cetăţenii cehi, pentru a pune capăt unui val de cereri de azil, depuse în special de membri ai minorităţii rome din această ţară, care s-au declarat victime ale unor persecuţii.

În octombrie anul trecut, Comisia Europeană a ridicat tonul în legătură cu acest dosar, vorbind despre o "discriminare inacceptabilă" şi ameninţând cu impunerea obligativităţii vizelor de călătorie pentru canadienii care doresc să vină în Europa. Ministrul canadian al Afacerilor Externe a răspuns atunci că regretă faptul că autorităţile de la Bruxelles utilizează "ameninţări".

Reuniunea UE-Canada, în cadrul căreia va fi dezbătut acest dosar, va avea loc pe 5 mai, la Bruxelles.

Antena 3



×
Subiecte în articol: Canada vize
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close