Antena 3 CNN Externe UE face presiuni pentru un acord climatic, după dezastruosul ?summit? ONU

UE face presiuni pentru un acord climatic, după dezastruosul ?summit? ONU

UE face presiuni pentru un acord climatic, după dezastruosul ?summit? ONU
Sursa foto: glob
23 Dec 2009   •   00:45

Miniştrii de mediu din Europa au început să planifice o nouă strategie pentru abordarea schimbării climatice, după negocierile "dezastruoase? în cadrul conferinţei ONU de la Copenhaga, unde SUA şi China au făcut totul pentru a o submina, declara preşedinţia suedeză a UE.

"Calific aceasta ca fiind un dezastru, nu întâlneşte deloc nevoile lumii şi ce am discutat," declara ministrul suedez al mediului, Andreas Carlgren, a cărei ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la finele anului.

Rezultatul discuţiilor climatice ONU de la Copenhaga, încheiate vineri, "au fost în principal pentru cei mari, pentru SUA şi China şi pentru susţinătorii lor", care au căzut de acord "pe cel mai mic numitor comun," declara aceasta la sosirea la Bruxelles.
Acordul de la Copenhaga a fost creat de liderii din SUA, China, India, Brazilia, Africa de Sud şi principalele state europene, după ce a devenit clar că summitul este în prag de eşec.
S-au promis 100 miliarde de dolari pentru statele sărace care riscă să ducă povara încălzirii globale şi crearea unui angajament de a limita încălzirea globală la două grade Celsius.
Rezultatul summitului a fost aspru criticat, totuşi.

Ministrul belgian al Mediului, Paul Magnette, este unul din europenii care doresc abordarea unei linii mai dure şi doreşte introducerea unei posibile taxe climatice ca posibil răspuns.
"Dacă unele state, inclusiv cei mai mari poluatori din lume, continuă să blocheze adoptarea unor ţinte de reducere a emisiilor, UE trebuie să ia în considerare o taxă pe carbon asupra produselor importate din aceste state" declara acesta.
Ideea a fost susţinută şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, dar nu are o susţinere unanimă în UE.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: schimbare climatica incalzire globala
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close