Antena 3 CNN Externe UE deblochează 5,4 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre post-Brexit. România va primi 43 de milioane de euro

UE deblochează 5,4 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre post-Brexit. România va primi 43 de milioane de euro

Consiliul Uniunii Europene a dat marți aprobarea finală pentru un fond menit să ajute statele membre să gestioneze impactul negativ al Brexitului. România primește peste 43 de milioane de euro.

UE deblochează 5,4 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre post-Brexit. România va primi 43 de milioane de euro
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Sep 2021   •   15:58

Fondul de cinci miliarde de euro (la prețurile din 2018) va sprijini regiunile, sectoarele și comunitățile cele mai afectate să acopere costurile suplimentare, să compenseze pierderile sau să contracareze alte efecte economice și sociale negative care rezultă în mod direct din retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

”Adoptarea rapidă a rezervei înseamnă că fondurile atât de necesare vor fi puse în curând la dispoziția regiunilor și întreprinderilor europene cele mai afectate, în special a IMM-urilor și a lucrătorilor acestora. Obiectivul nostru este de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să traverseze o perioadă dificilă de adaptare la consecințele Brexitului. Acest lucru demonstrează solidaritatea tuturor statelor membre cu zonele cele mai afectate”, a declarat Zvonko Černač, ministrul sloven responsabil cu dezvoltarea și politica europeană de coeziune, a cărui țară asigură Președinția rotativă a Consiliului.

Rezerva este un instrument special de urgență cu caracter excepțional.

Aceasta va sprijini întreprinderile publice și private care se confruntă cu perturbări ale fluxurilor comerciale, inclusiv cu noi costuri pentru controalele vamale și procedurile administrative. Având în vedere că retragerea Regatului Unit din UE a creat o situație fără precedent, statele membre vor avea flexibilitatea de a decide cu privire la cele mai bune măsuri care trebuie luate pentru a contracara diferitele consecințe negative.

România primește circa 43,1 milioane de euro, pentru a compensa pierderile din comerțul cu Marea Britanie.

Irlanda primește cea mai mare sumă - peste un miliard de euro, urmată de Olanda și Franța.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close