Antena 3 CNN Externe UE: Georgia a declanşat războiul cu Rusia

UE: Georgia a declanşat războiul cu Rusia

UE: Georgia a declanşat războiul cu Rusia
Sursa foto: georgia razboi
01 Oct 2009   •   01:47

Războiul din august 2008 dintre Rusia şi Georgia a fost început de atacul militar nejustificat al Tbilisi asupra Osetiei de Sud, scrie RIA Novosti, referindu-se la raportul independent al UE.

"Există întrebarea dacă folosirea forţei de către Georgia în Osetia de Sud, începând cu bombardarea Ţhinvali în timpul nopţii 7/8 august 2008, a fost justificabilă conform legislaţiei internaţionale. Nu a fost," se arată în raportul citat de agenţia rusă.

Conform acesteia, răspunsul Rusiei la agresiune a fost "legal," deoarece primele operaţiuni militare au fost de natură defensivă, dar ulterior acţiunile Rusiei "au mers mult prea departe de limitele rezonabile ale apărării? şi au încălcat legislaţia internaţională

În acelaşi timp, CNN remarcă cum în raport se scrie că acest ?conflict îşi are rădăcinile în mai multe cauze ce combină mai multe straturi în timp şi acţiuni combinate. Deşi este posibil să fie identificaţi autorii unor evenimente importante şi decizii de-a lungul acestuia, nu este posibil să punem responsabilitatea totală pentru conflict numai pe seama unei părţi?.
Analiza UE mai arată că "deşi ambele părţi şi-au luat angajamentul pentru menţinerea păcii, riscul unei noi confruntări rămâne ridicat".
Raportul UE a fost condus de diplomatul elveţian Heidi Tagliavini.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Georgia
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close