Antena 3 CNN Externe UE îl inspiră pe Putin: vrea să strângă fostele state sovietice în Uniunea Eurasiatică

UE îl inspiră pe Putin: vrea să strângă fostele state sovietice în Uniunea Eurasiatică

UE îl inspiră pe Putin: vrea să strângă fostele state sovietice în Uniunea Eurasiatică
04 Oct 2011   •   14:13

Premierul Rusiei Vladimir Putin a cerut unificarea statelor post-sovietice într-o "Uniune Eurasiatică", într-un articol publicat marţi şi dedicat anunţului său de revenire la Kremlin.

Articolul din cotidianul Izvestia vorbeşte despre un mare proiect menit să integreze statele post-sovietice într-o alianţă de cooperare strânsă şi vine cu cinci luni înainte ca ruşii să îl voteze pe Putin la cârma relaţiilor externe pentru cel puţin şase ani. Articolul de primă pagină, intitulat "Un nou proiect de integrare pentru Eurasia: un viitor care începe astăzi", laudă Spaţiul Economic Comun creat de Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Dar Putin spune: "Ne-am stabilit un ţel şi mai ambiţios să ajungem la următorul, cel mai înalt nivel de integrare: Uniunea Eurasiatică", care ar fi construită "pe experienţa Uniunii Europene şi a altor coaliţii regionale".

Rusia a urmărit de mai mulţi ani cooperarea economică cu foştii parteneri ex-sovietici, formând o piaţă comună cu Belarus şi Kazahstan în 2009, care ulterior a fost dezvoltată în ceea ce a fost denumit Spaţiul Economic Comun.

Putin a numit proiectul "o izbândă istorică" pentru toate statele post-sovietice, care ar sparge barierele pentru investiţii şi pentru oamenii care caută de lucru. El a mai menţionat că ideea nu este să fie recreată Uniunea Sovietică.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia Belarus kazahstan Kremlin
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close