Antena 3 Externe UE lucrează la un nou plan de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian

UE lucrează la un nou plan de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian

de G.S.    |    13 Ian 2013   •   13:06
UE lucrează la un nou plan de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA

Uniunea Europeană lucrează la un nou plan detaliat de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian, pe care intenţionează să îl prezinte după alegerile prevăzute în Israel la 22 ianuarie, anunţă duminică publicaţia Yediot Aharonot, citată de AFP.
   
Citând surse diplomatice de la Ierusalim, cotidianul israelian explică faptul că acest plan prevede "înfiinţarea unui stat palestinian pe baza frontierelor din 1967 şi cu capitala la Ierusalimul de Est". "El ca include probabil o cerere de îngheţare a tuturor construcţiilor în coloniile" evreieşti.
   
Acest plan va conţine "un calendar clar pentru încheierea negocierilor privind toate întrebările fundamentale în 2013" şi va fi prezentat în jurul lunii martie, ceea ce va oferi timp Israelului să formeze un nou Guvern după alegeri.
   
Potrivit cotidianului, această iniţiativă se desfăşoară sub egida Franţei şi Marii Britanii, fiind susţinută de Germania şi ar putea fi adoptată de întreaga Uniune Europeană.
   
"Se întâmplă multe lucruri în culise", potrivit unor oficiali israelieni citaţi de Yediot. "Europenii nu au capacitatea de a ne impune un acord, dar pot cu siguranţă să ne incomodeze", adaugă ei.
   
Negocierile de pace israeliano-palestiniene sunt suspendate din septembrie 2010, palestinienii cerând oprirea colonizării israeliene pe durata negocierilor, în timp ce Israelul refuză orice condiţie prealabilă.
   
Sâmbătă, candidata opoziţiei şi fostul ministru de Externe Tzipi Livni a părut să facă aluzie la un plan european, avertizând că "în martie lumea va pune pe masă un plan de pace".
   
"Fie ni se impune un plan, fie ne lansăm unul propriu", a adăugat ea.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close