UE presează Israel să ridice blocada

14 Iun 2010   •   19:50
UE  presează Israel să ridice blocada

Uniunea Europeană va intensifica presiunea asupra Israelului pentru a ridica blocada asupra Fâşiei Gaza, la întâlnirea miniştrilor de externe din uniune, de la Bruxelles, luni.
Spania, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, va face presiuni pentru o abordare mai fermă, cu sprijinul Franţei, Italiei şi Marii Britanii. José Luis Zapatero, premierul spaniol, a cerut în weekend "o poziţie comună a UE puternică în privinţa asediului".
Zapatero arăta că ministrul său de externe, Miguel Ángel Moratinos, va susţine că "UE trebuie să pună capăt blocadei asupra Gaza şi că se va extinde întreaga capacitate politică şi diplomatică pentru a atinge acest obiectiv".
Moratinos şi omologii săi din Franţa şi Italia, Bernard Kouchner şi Franco Frattini, au cosemnat un articol, săptămâna trecută, în International Herald Tribune, cerând o blocadă mai ?lejeră?.
Iar după atacul asupra flotilei umanitare pentru Gaza, ministrul britanic de externe, William Hague, califica asediul ca inacceptabil şi contraproductiv.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu declara la şedinţa de cabinet de duminică că vor continua discuţiile privind politica Israelului cu Gaza, care au inclus trei întâlniri cu trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair.
Blair a fost autorizat de Cvartet- SUA, ONU, UE şi Rusia- să ajungă  la un acord cu Netanyahu pentru ridicarea blocadei.
El cere Israelului să modifice lista de materii "permise" a intra în Gaza ? toate care nu sunt pe listă sunt interzise cu  o listă "interzisă" (un număr limitat de materii care sunt interzise, restul fiind permise).

Antena3.ro

x close