UE: Preşedinţia belgiană va sprijini extinderea spre Croaţia, Islanda şi Turcia

29 Iun 2010   •   09:40
UE: Preşedinţia belgiană va sprijini extinderea spre Croaţia, Islanda şi Turcia

 


Belgia va sprijini lărgirea Uniunii Europene pentru a include Croaţia, Islanda şi Turcia în timpul viitoarei sale preşedinţii a blocului european.

 

Olivier Chastel, ministrul belgian pentru afaceri europene, a ridicat în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său spaniol Diego Lopez Garrido chestiunea posibilităţii deschiderii unui noi capitol de negocieri cu Turcia în următoarele luni,  după ce Spania, care deţine acum preşedinţia UE, a susţinut Ankara  în pofida opoziţiei din Franţa şi Germania.

Belgia va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE timp de şase luni pe 1 iulie.

UE a început discuţiile de aderare cu Turcia în 2005, dar procesul a făcut puţine progrese. Doar 12 din cele 35 de capitole, pe care trebuie să le bifeze un candidat european,  au fost deschise.

Opt capitole rămân total blocare din cauza refuzului Ankarei de a-şi deschide graniţele pentru Cipru, membru UE.

Liderii UE au acceptat pe 17 iunie de a deschide negocierile de aderare cu Islanda în pofida diferendelor privind vânarea balenelor şi prăbuşirii bancare ce a afectat investitorii britanici şi olandezi.

Croaţia a anunţat că speră să încheie negocierile pentru aderare până la finele anului şi să  devină membră a UE în 2012.

Ungaria, care preia preşedinţia UE la 1 ianuarie 2011, "speră să semneze tratatul de aderare cu Croaţia " în timpul mandatului său, arăta ministrul ungar pentru afaceri europene Eniko Gyori.

 

Antena3.ro

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close