Antena 3 CNN Externe UE se teme de extinderea regională a instabilităţii din Kîrgîzstan

UE se teme de extinderea regională a instabilităţii din Kîrgîzstan

UE se teme de extinderea regională a instabilităţii din Kîrgîzstan
24 Iun 2010   •   03:45

Trimisul special al UE pentru Asia Centrală a avertizat că recenta instabilitate din sudul Kîrgîzstanului s-ar putea să se răspândească în alte state din Valea Fergana .

Pierre Morel, reprezentantul special al UE pentru regiune, mai declara că UE doreşte ca referendumul pentru noua constituţie a statului să se organizeze aşa cum este planificat, pe 27 iunie. 

Morel a făcut declaraţiile în faţa comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, la  Bruxelles.

Sesiunea de întrebări şi răspunsuri este prima apariţie publică a trimisului special după o vizită în Kîrgîzstan. Situaţia ?este dificilă, foarte dificilă, deoarece pe lângă faptul că ameninţă viitorul ţării, ridică întrebarea despre securitate şi stabilitate în Asia Centrală", arăta acesta.

Stabilitatea regională este un obiectiv important politic al UE, având în vedere importantele resurse energetice din Asia Centrală şi apropierea de Afganistan.

Morel sublinia că a existat un angajament prea mic al UE în Kîrgîzstan în trecut, în pofida tentativelor statulu de a de despărţi de autoritarism. Doar Franţa şi Germania au ambasade la Bişkek, iar delegaţia UE a fost creată abia în februarie.

Ambasadorul UE a învinovăţit "clanul" ex-preşedintelui Kurmanbek Bakiev, alungat în aprilie după o revoltă populară, pentru declanşarea tulburărilor din sudul Kîrgîzstanului, ce au dus la moatea a zeci de persoane după ciocniri între etnici uzbeci şi kîrgîzi.

Morel arăta că loialiştii lui Bakiev, conduşi de fratele său, au depus "un efort concertat " pentru a provoca ciocnirile în scopul reobţinerii puterii. Bakiev, care este în exil în Belorusia, a negat oric legătură cu violenţele.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ciocniri violente
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close