Antena 3 CNN Externe UE şi-ar putea retrage ambasadorii din Iran

UE şi-ar putea retrage ambasadorii din Iran

UE şi-ar putea retrage ambasadorii din Iran
Sursa foto: proteste iran
03 Iul 2009   •   18:01

Uniunea Europeană ia în considerare cererea Marii Britanii de a retrage toţi ambasadorii Uniunii din Iran, un pas neobişnuit ce ar trimite însă un semnal puternic de unitate al UE în raport cu înăbuşirea revoltei post-alegeri de la Teheran.
Cu toate acestea, se apreciază că este un act delicat pentru cei 27 de membri, deoarece pedepsirea prea aspră a regimului iranian pentru reţinerea angajaţilor ambasadei britanice ar putea pune în pericol discuţiile legate de programul nuclear.
Unele state UE se tem că retragerea ambasadorilor de la Tehran ar ajuta doar la izolarea regimului iranian şi tăierea completă a legăturilor cu o influenţă externă.
În plus, Suedia, ce deţine preşedinţia UE, crede că menţinerea relaţiilor cu Iran este crucială.
Această chestiune va fi discutată la întâlnirea de vineri a responsabililor de politică externă din UE, la Stockholm.
Pe de altă parte, oficiali americani arătau şi ei că rămân deschişi la un dialog cu Iranul privind ambiţiile sale nucleare.
Reţinerea personalului ambasadei britanice din Teheran, pentru o presupusă implicare în protestele electorale, a alimentat şi mai mult conflictul cu Occidentul.
În plus Iranul acuza Europa că a sprijinit demonstraţiile anti-guvernamentale, ceea ce a descalificat-o de la discuţiile privind programul nucleare, arăta şefului statului major, generalul Hasan Firouzabadi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close