UE şi China au ajuns la un acord în disputa privind panouri solare

de G.S.    |    28 Iul 2013   •   13:32
UE şi China au ajuns la un acord în disputa privind panouri solare Foto: Agerpres/Xinhua
Uniunea Europeană (UE) şi producătorii de panouri solare din China au ajuns la un acord în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru încheierea unei dispute vizând preţurile de dumping la care companiile chineze exportă în ţările europene.
Acordul pune capăt unor negocieri aprige, care au durat mai multe luni, scrie Wall Street Journal, conform Mediafax.
"Pot anunţa că sunt mulţumit cu oferta referitoare la preţuri transmisă de exportatorii chinezi de panouri solare. (...) Este soluţia amiabilă pe care o doreau atât UE, cât şi China", a declarat comisarul UE penrtru Comerţ, Karel De Gucht.
Camera de comerţ a Chinei responsabilă de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea părţii chineze, a acceptat ca panourile solare să fie exportate în UE la preţul minim de 56 de eurocenţi pe watt, a spus un diplomat european. Tarifele negociate se aplică panourilor solare, dar şi componentelor folosite pentru producţia acestora.
Preţul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respectă înţelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anunţate deja de Comisia Europeană. Deşi în prezent acestea se situează la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.
Înţelegerea dintre Comisie şi camera de comerţ chineză se referă doar la panouri solare care produc până la 7 GW pe an, urmând ca toate importurile de panouri ce depăşesc acest plafon să intre sub incidenţa tarifelor.
Negocierile referitoare la tarifele antidumping sunt printre cele mai ample derulate de Comisia Europeană până în prezent, iar unii observatori s-au temut chiar că ar putea declanşa un conflict comercial de proporţii între UE şi China.
Acordul urmează să fie transmis spre consultare statelor membre, iar ulterior pentru aprobare comisarilor europeni. Informaţii suplimentare ar putea fi publicate după eventuala avizare de către Comisie.
 

x close