Antena 3 CNN Externe UE şi ţările arabe îşi vor intensifica dialogul privind pacea în Orientul Mijlociu

UE şi ţările arabe îşi vor intensifica dialogul privind pacea în Orientul Mijlociu

UE şi ţările arabe îşi vor intensifica dialogul privind pacea în Orientul Mijlociu
19 Dec 2008   •   23:39

Uniunea Europeană şi ţările din cadrul Ligii Arabe au decis intensificarea dialogului lor, pentru a contribui la eforturile de pace în Orientul Mijlociu, au anunţat vineri participanţii la conferinţa euro-arabă desfăşurată la Viena, informează agenţiile de presă internaţionale.
"Suntem pe calea cea bună", a afirmat secretarul general al Ligii Arabe Amr Moussa la sfârşitul celor trei zile de discuţii. Conferinţa de la Viena, "a deschis porţile unei interacţiuni la nivel de guverne, organizaţii neguvernamentale, societate civilă şi lideri ai diferitelor religii", a adăugat egipteanul Amr Moussa.
În intervenţiile lor, participanţii la conferinţa de la Viena, între care comisarul pentru relaţii externe şi politică europeană de vecinătate Benita Ferrero-Waldner, au abordat o multitudine de subiecte, inclusiv referitoare la tineri şi femei.
Într-o dezbatere privind problema tineretului, ministrul de externe austriac Michael Spindelegger a reamintit că 60% din locuitorii unor ţări arabe au sub 18 ani. În următorii 20 de ani ar trebui create aproximativ 100 milioane de noi locuri de muncă, în timp ce Europa se confruntă cu îmbătrânirea continuă a populaţiei sale.
La rândul său, şeful diplomaţiei spaniole Miguel Angel Moratinos a subliniat că instalarea noii administraţii americane a preşedintelui ales Barack Obama, ce va fi învestit la 20 ianuarie 2009, reprezintă un moment prielnic pentru aplicarea "îniţiativei de pace arabe" privind Orientul Mijlociu.
În legătură cu tratamentul la care este supusă minoritatea creştină din ţările arabe, Amr Moussa a afirmat că susţine egalitatea în drepturi atât a comunităţii arabe în cadrul UE, cât şi a celei creştine în ţările arabe, pe baza "toleranţei şi a cooperării".
Agerpres

×
Subiecte în articol: Orientul Mijlociu
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close