Antena 3 Externe UE, ultimatum pentru Rusia. Moscova are o săptămână pentru a-şi retrage trupele şi armamentul din Ucraina

UE, ultimatum pentru Rusia. Moscova are o săptămână pentru a-şi retrage trupele şi armamentul din Ucraina

de M.T.    |    31 Aug 2014   •   09:26
UE, ultimatum pentru Rusia. Moscova are o săptămână pentru a-şi retrage trupele şi armamentul din Ucraina
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA

Uniunea Europeană mai acordă Rusiei o săptămână pentru a-şi retrage trupele şi armamentul din Ucraina. Între timp, diplomaţii europeni vor pregăti noi sancţiuni economice, şi mai severe, care vor fi adoptate dacă Moscova nu-şi schimbă atitudinea.

Preşedintele Ucrainei, prezent la summitul Uniunii de la Bruxelles, a atras atenţia că, dacă situaţia continuă să se agraveze, un război pe scară mare nu va mai putea fi evitat.

Situaţia din Ucraina a dominat reuniunea la nivel înalt a Uniunii Europene de la Bruxelles şi a influenţat chiar şi nominalizările pentru viitoarele funcţii de conducere din Uniune.

Liderii europeni nu au decis, deocamdată, noi sancţiuni împotriva Rusiei. Ei au însărcinat, însă, Comisia Europeană să vină cu propuneri de sancţiuni mai severe, care să poată fi adoptate în cel mult o săptămână.

„Următoarele măsuri vor depinde de evoluţia situaţiei de pe teren, aşa că vom evalua permanent situaţia, care se agravează pe zi ce trece”, a explicat Herman van Rompuy.

La reuniune a fost invitat şi preşedintele Ucrainei, care a apreciat că situaţia din estul ţării ar putea escalada.

„Drumul fără întoarcere ar fi cel spre un război pe scară mare, cum se întâmplă deja pe teritoriul controlat de separatişti şi, pe lângă aceştia, de trupele armatei ruse”, a avertizat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Liderii europeni dau însă prioritate dialogului şi nu au în vedere o soluţie militară a crizei. Cancelarul Angela Merkel a precizat chiar că Germania nu va livra armament Ucrainei.

„Eu, personal, cred că pentru Germania nu este potrivit să livreze armament iar în opinia mea motivul pentru care nu vrem să o facem este că nu există o soluţie militară pentru acest conflict”, a spus Merkel.

Armata ucraineană a anunţat, ieri, că tancurile ruse au distrus toate casele dintr-o localitate ucraineană de la frontieră. Într-un alt orăşel, rebelii care încercuiau o unitate guvernamentală le-au permis soldaţilor să plece, cu condiţia să le predea armamentul.

Separatiştii afirmă că vor continua ofensiva spre marele oraş Mariupol, unde autorităţile construiesc, în grabă, fortificaţii.

Numeroşi localnici au format un lanţ uman pe şoseaua de unde ar urma să atace separatiştii, pentru a arăta că nu se tem de Rusia şi îşi vor apăra oraşul.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close