Antena 3 CNN Externe Ultima conferinţă: Bush îşi apără cei opt ani de mandat

Ultima conferinţă: Bush îşi apără cei opt ani de mandat

Ultima conferinţă: Bush îşi apără cei opt ani de mandat
13 Ian 2009   •   03:51

Preşedintele american George Bush şi-a apărat cei opt ani petrecuţi la Casa Albă, în ultima conferinţă de presă, atacând elitele şi formatorii de opinie care sugerau că a adus daune poziţiei Americii în lume.
El a susţinut rezultatele sale din economie şi de politică externă, inclusiv Irak, actuala criză financiară şi controversata închisoare Guantanamo .
?Ştiţi că există destul criticism în acest domeniu. Ştiu asta. Şi vă mulţumesc că îmi daţi şansa să îmi apăr bilanţul, pe care voi continua să îl apăr, deoarece cred că este bun, puternic?, declara Bush, după opt ani de mandat, pe care îi lasă în urmă cu o cotă de susţinere de doar 27%- cea mai mică de la demisia lui Richard Nixon în 1974.
Întrebat de greşelile pe care le-a făcut, el a admis trei, în timp ce descria închisoarea Abu Ghraib şi scandalul pe această temă ca fiind o ?uriaşă dezamăgire?, iar faptul că nu a găsit arme de distrugere în masă în Irak ca fiind o ?dezamăgire importantă?.
El a declarat că a fost o greşeală desfăşurarea afişului cu ?misiune îndeplinită? pe un portavion american în mai 2003, după primele etape ale războiului din Irak, ca şi unele din declaraţiile sale. Preşedintele american a mai admis că a fost o eroare cererea inutilă de a reforma sistemul de pensii după alegerile din 2004 şi că ar fi trebuit să încerce adoptarea unei legislaţii privind imigraţia.
Bush a devenit mai vehement când i-a confruntat pe cei ce cred că a dăunat reputaţiei Americii în lume. ?Sunt în total dezacord cu declaraţiile că poziţia noastră morală a fost afectată. Ar putea fi printre elite, dar oamenii încă înţeleg că America reprezintă libertate şi că America este o ţară ce oferă o asemenea speranţă. Înţeleg că Guantánamo a creat controverse. Dar când a venit vorba ca aceste ţări ce criticau America să ia unii deţinuţi- (referire la Marea Britanie şi statele europene -n.n), nu au fost dipuse să ajute?.
În cadrul conferinţei, a făcut numeroase referiri la Barack Obama ? pe care l-a descris ca fiind ?o persoană foarte inteligentă şi determinată?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close