Antena 3 CNN Externe Ultimele momente de viaţă ale lui Gaddafi, povestite de comandantul rebelilor

Ultimele momente de viaţă ale lui Gaddafi, povestite de comandantul rebelilor

Ultimele momente de viaţă ale lui Gaddafi, povestite de comandantul rebelilor
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
23 Oct 2011   •   11:38
Comandantul forţelor care l-au capturat pe Muammar Gaddafi, Omran al-Oweib, a vorbit despre ultimele momente de viaţă ale fostului lider libian, Muammar Gaddafi, într-un interviu exclusiv pentru BBC.

Omran al-Oweib a povestit cum colonelul, rănit, a fost scos dintr-o conductă de drenare în care se ascundea în oraşul Sirte. Acesta a făcut zece paşi şi a căzut, din cauza focurilor de armă. El susţine că este imposibil de stabilit cine a tras glonţul fatal.

„Nu am văzut cine l-a ucis, ce armă l-a ucis pe Gaddafi”, a declarat Omran al-Oweib. Acesta a adăugat că unii dintre rebeli au vrut să îl împuşte pe colonel, dar că el a dorit ca acesta să fie tinut în viaţă.

După ce Gaddafi a căzut, a fost dus la un spital de campanie chiar de Oweib, dar medicii nu au mai putut face nimic decât să îl declare mort.

Semnele de întrebare au devenit tot mai multe în legătură cu moartea fostului lider după ce mai multe înregistrări video sugerează că acesta a fost târât pe străzi.

Premierul Libiei în exerciţiu, Mahmoud Jibril, a declarat pentru BBC: „La nivel personal aş fi vrut ca Gaddafi să fie în viaţă. Vreau să ştiu de ce a făcut toate acestea poporului libian. Aş fi vrut să fac parte din acuzare la procesul lui”, a declarat Jibril.

Înmormântarea fostului lider libian a fost amânată. Încă nu se ştie dacă acesta va fi înmormântat la Misrata, oraşul său natal, sau în Sirte.

Purtătorul de cuvânt pentru Afaceri Externe al Consiliului Naţional de Tranziţie, Ahmed Gebreel, a declarat pentru BBC că o autopsie a fost executată sâmbătă.

Totuşi, un oficial din domeniul sănătăţii din cadrul CNT a declarat că nu este necesară o astfel de examinare devreme ce cauza morţii reiese din raportul medicului anatomo-patolog.

Duminică, Libia ar urma să anunţe oficial eliberarea ţării, urmând ca primele alegeri să aibă loc în luna iunie, conform premierului.

Misiunea NATO se încheie în Libia la 31 octombrie.

×
Subiecte în articol: Libia Muammar Gaddaffi conducta glont lider BBC
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close