Ultimul supravieţuitor al expediţiei care a cucerit în premieră Everestul a decedat

de A.M.P    |    22 Mar 2013   •   12:06
Ultimul supravieţuitor al expediţiei care a cucerit în premieră Everestul a decedat Foto: perthnow.com.au

Alpinistul George Lowe, ultimul supravieţuitor al expediţiei care a curerit în premeieră Vârful Everest (8.848 metri) în 1953, a decedat la vârsta de 89 de ani, în Marea Britanie, a anunţat, vineri, presa din Noua Zeelandă, citată de AFP.
   
Lowe a încetat din viaţă, miercuri, într-un azil din Ripley, un mic oraş din sud-estul Londrei, la aproape 60 de ani de la istorica reuşită.
   
Moartea sa reprezintă finalul unei ere, a declarat fiul lui Edmund Hillary, Peter.

"George a fost unul dintre marii alpinşti ai expediţiei din 1953 pe Everest. Era unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai tatălui meu, îl făcea mereu să râdă. Erau prieteni de mult timp şi formau o echipă formidabilă pe munte", a afirmat Peter Hillary.
   
La 29 mai 1953, Edmund Hillary şi şerpaşul Tenzing Norgay au atins vârful celui mai înalt munte din lume pentru prima dată în istorie. Ceilalţi membri ai expediţiei, printre care se afla şi neo-zeelandezul George Lowe, i-au aşteptat într-o bază situată cu 300 de metri mai jos de vârf.
   
Lowe a fost cel care i-a întâmpinat pe Hillary şi Tenzing, când aceştia au coborât, pentru a le furnzia oxigen. Hillary i s-a adresat atunci lui Lowe cu o frază care a rămas celebră: "Ei bine, George, l-am doborât pe nenorocit!".
   
În 1957-1958, George Lowe a participat la expediţia care a reuşit în premieră să traverseze pe uscat continentul Antarctica prin Polul Sud.
   
"A fost implicat în două dintre cele mai importante expediţii ale Secolului XX, Everestul şi prima traversare a Antarcticii, dar a rămas un om modest până la sfârşit. Este o lecţie pentru noi toţi. A fost un erou necunoscut şi, la 60 de ani de la cucerirea Everestului, realizările sale merită o largă recunoaştere", a declarat istoricul Huw Lewis-Jones, pentru The Guardian.
   
Edmund Hillary a murit în 2008, la vârsta de 88 de ani, iar Tenzing în 1986, la 71 de ani.
   

x close