Antena 3 CNN Externe Un acord nuclear istoric a fost încheiat între Iran şi marile puteri mondiale

Un acord nuclear istoric a fost încheiat între Iran şi marile puteri mondiale

Un acord nuclear istoric a fost încheiat între Iran şi marile puteri mondiale
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Ian 2014   •   10:21

Începând de luni, Iranul va suspenda îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20, relatează AFP.  Măsura a fost luată în urma unui acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, informează Ali Akbar Salehi, directorul organizaţiei iraniene pentru energie nucleară.

"Suspendarea voluntară a îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20% este principala măsură pe care o adoptăm în această zi de luni, la ora locală 12.00 (10.30, ora României)", a declarat Salehi.

"Două loturi (de centrifuge) de la Natanz şi patru loturi de la Fordo vor fi deconectate până la ora locală 12.00, ceea ce înseamnă că producţia de (uraniu îmbogăţit la nivelul de) 20% va fi stopată", a precizat directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA)
   
"Avem suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% pentru următorii patru sau cinci ani, deci nu avem nevoie" să continuăm producţia, a adăugat el.
   
Inspectori de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au sosit sâmbătă la Teheran pentru a raporta cu privire la măsurile concrete adoptate de către Teheran în vederea respectării părţii sale de acord.

Acordul încheiat pe 24 noiembrie, la Geneva, de către Teheran şi membrii Grupului 5+1 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania -  prevede limitarea îmbogăţirii uraniului de către Iran la niveluri slabe.
   
Iranul s-a angajat să limiteze îmbogăţirea uraniului la 5%, să transforme stocul de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%, să suspende nivelul actual al activităţilor în instalaţiile de la Natanz şi Fordo şi la un reactor cu apă grea de la Arak şi să nu mai instaleze noi centrifuge în aceste instalaţii.

În schimb, cele şase puteri diplomatice vor suspenda, pe o perioadă preliminară de şase luni, o parte a sancţiunilor pe care i le-au impus, în sumă de şapte miliarde de dolari (peste cinci miliarde de euro).

 Occidentul şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil.



×
Subiecte în articol: uraniu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close