Antena 3 CNN Externe Un agent secret român a vândut arme fostului dictator nord-coreean Kim Ir Sen (VIDEO)

Un agent secret român a vândut arme fostului dictator nord-coreean Kim Ir Sen (VIDEO)

Un agent secret român a vândut arme fostului dictator nord-coreean Kim Ir Sen (VIDEO)
Sursa foto: autor
05 Mar 2010   •   21:19

Un agent secret român a vândut arme de vânătoare şi un avion de agrement fostului dictator nord-coreean, Kim Ir Sen. Dezvăluirea apare într-o carte publicată recent şi în care este descrisă viaţa luxoasă pe care o duc liderii de la Phenian.

În calitate de colaborator al dictatorului Kim Jong Il şi al tatălui acestuia, la mijlocul anilor '70, Kim Jong Ryul primise misiunea de a achiziţiona bunuri pe care regimul nu le putea cumpăra oficial. Mai exact, tehnologie de spionaj, arme sau covoare luxoase. Unele dintre acestea au fost achiziţionate chiar de la un fost agent secret român, pe nume Valeriu U., care conducea o companie fantomă din Viena.

După două decenii în care acestea i-au fost îndeletnicirile, bărbatul a simţit nevoia de o schimbare. Dar, dintr-o astfel de funcţie nu poţi pur şi simplu să-ţi dai demisia. Aşa că şi-a înscenat moartea şi s-a ascuns în Austria, unde a scris o carte în care critică regimul de la Phenian. Dezvăluirile făcute l-ar putea costa viaţa.

Totuşi, autorul cărţii spune că este pregătit pentru acest sacrificiu daca asta înseamnă să fie cunoscutã în întreaga lume "brutalitatea şi cruzimea dictatorului care cumpără tot luxul din lume în timp ce poporul sãu moare de foame".

Acum că povestea lui este publicată, fostul agent speră să atragă atenţia marilor puteri ale lumii şi o schimbare, cât de mică, să se producă. Altfel, sacrificiul său ar fi în zadar.



Observator


×
Subiecte în articol: dictator arme carte agent Kim Jong Il avion
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close