Antena 3 CNN Externe Un bloc de gheaţă de 260 de kilometri pătraţi s-a desprins dintr-un gheţar din Groenlanda (VIDEO)

Un bloc de gheaţă de 260 de kilometri pătraţi s-a desprins dintr-un gheţar din Groenlanda (VIDEO)

Un bloc de gheaţă de 260 de kilometri pătraţi s-a desprins dintr-un gheţar din Groenlanda (VIDEO)
Sursa foto: Foto: skywatch-media.com
08 Aug 2010   •   10:51

Vremea mai puţin obişnuită din acest an, cu fenomene extreme, afectează  întregul ecosistem. Un uriaş gheţar, cu o suprafaţă mai mare decât cea a Bucureştiului, s-a desprins din banchiza de gheaţă din nordul Groenlandei. Fenomenul, fără precedent de aproape 50 de ani, ar putea fi o nouă dovadă a încălzirii globale.

Desprinderea gheţarului din calota glaciară de la Polul Nord a fost observată pe imaginile din satelit. Potrivit cercetătorilor, uriaşul bloc de gheaţă pornit în derivă pe ocean are o suprafaţă de peste 260 de kilometri pătraţi şi o grosime de două sute de metri. El conţine o cantitate de gheaţă evaluată la un milion de tone, suficientă pentru a asigura nevoile de apă potabilă ale Statelor Unite timp de patru luni.

Calota glaciară arctică nu a mai pierdut un gheţar de asemenea dimensiuni din 1962. Oamenii de ştiinţă au profitat de ocazie pentru a reaminti că banchiza de la Polul Nord se topeşte într-un ritm alarmant în ultimii ani, sub efectul încălzirii globale. Din această cauză, nivelul oceanelor planetei creşte cu trei milimetri pe an.

Cât despre "insula de gheaţă" desprinsă acum din Arctica, specialistii spun că ea ar putea să se rupă la rândul său în mai multe bucăţi sau să-şi continue deriva spre sud. În acest caz, navigaţia din Atlanticul de Nord ar putea fi serios perturbată sau chiar blocată temporar.



Antena 3

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close