Antena 3 CNN Externe Un britanic dezvăluie că le-a dat un pantof cu bombă unor malaysieni, în 2001

Un britanic dezvăluie că le-a dat un pantof cu bombă unor malaysieni, în 2001

Un britanic dezvăluie că le-a dat un pantof cu bombă unor malaysieni, în 2001
Sursa foto: Foto: MISHA JAPARIDZE AP
de S.T.    |    12 Mar 2014   •   11:51

Un britanic condamnat în 2005 pentru tentativă de atentat a afirmat marţi în procesul ginerelui lui Osama ben Laden că le-a dat în 2001 un pantof cu bombă unor malaysieni, printre care un pilot de linie, care intenţionau să arunce în aer un avion, relatează AFP.

Saajid Badat, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat în 2005 la 13 ani de închisoare în Marea Britanie pentru că a planificat, înainte de a renunţa, să arunce în aer un avion în decembrie 2001 într-o acţiune care ar fi fost un dublu atac simultan, dacă Richard Reid ar fi reuşit, la rândul său, să explodeze un avion pe ruta Paris-Miami, de asemenea cu un pantof cu bombă.

Pură coincidenţă, mărturia lui Saajid Badat despre fapte din 2001 a fost făcută într-un moment în care cercetările pentru a găsi un avion al companiei Malaysian Airlines sunt în plină desfăşurare, mai scrie AFP.

Saajid Badat, care beneficiază de eliberare anticipată, a vorbit marţi prin intermediul unei legături video de la Ambasada Statelor Unite la Londra. 

Badat a explicat în mărturia sa că a primit doi pantofi cu încărcătură explozivă, când a mers în Pakistan, în decembrie 2001, în compania lui Reid, a unei familii din Mauritania şi a "câtorva malaysieni".

Potrivit lui, malaysienii formau "propria lor echipă de patru sau cinci persoane, printre care un pilot" şi erau "pregătiţi să comită un act" terorist.

"Le-am dat malaysienilor unul din pantofii mei. Cred că era pentru a pătrunde în cabina piloţilor", a continuat el, explicând că a venit cu al doilea pantof mai întâi în Olanda, apoi în Marea Britanie.

Citeşte şi:

ATENŢIE la bombele ascunse în pantofi la aeroport

×
Subiecte în articol: Osama ben Laden
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close