Antena 3 CNN Externe Un canion şi un fost lac, descoperite pe Marte (FOTO)

Un canion şi un fost lac, descoperite pe Marte (FOTO)

Un canion şi un fost lac, descoperite pe Marte (FOTO)
Sursa foto: Lac Marte
21 Iun 2009   •   13:21

Cercetătorii americani au descoperit dovezi că, în urmă cu miliarde de ani, pe suprafaţa planetei Marte a existat un lac, ceea ce alimentează speranţele ca pe Planeta Roşie să fi existat cândva forme de viaţă. Afirmaţiile se bazează pe o serie de fotografii în care se poate observa un mare canion, mărginit de o zonă de plajă. Lacul care se presupune că ar fi existat aici în urmă cu aproximativ 3,4 miliarde de ani, acoperea o suprafaţă de 207 kilometri pătraţi şi ar fi putut avea aproximativ 500 de metri adâncime, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Colorado.

?Aceasta este prima dovadă clară a existenţei unui lac pe suprafaţa planetei Marte? a declarat cercetătorul Gaetano Di Achille într-un studiu publicat în ultima ediţie a Geophysical Research Letters. ?Identificarea liniei ţărmului, cumulată cu probe geologice, ne-au permis să calculăm mărimea şi volumul lacului care se pare că a existat cu 3,4 miliarde de ani în urmă?.

Analiza imaginilor a demonstrat că apa a săpat canionul, care se deschide apoi într-o deltă, unde se observă depuneri sedimentare. Tocmai în această deltă speră cercetătorii să descopere dovezi că Marte a fost cândva populată de forme de viaţă. Ei spun că ?Pe Pământ, deltele şi lacurile colectează şi prezervă în condiţii excelente dovezile ale formelor de viaţă care au existat în trecut?.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: lac Marte
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close