Antena 3 CNN Externe Un colonel rus a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite

Un colonel rus a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite

Un colonel rus a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite
Sursa foto: Foto: infomm.ro
de S.T.    |    01 Iun 2012   •   08:30

Un tribunal rus a condamnat la 12 ani de închisoare pentru spionaj un colonel în rezervă, după ce acesta a transmis hărţi secrete unui agent de informaţii care colabora cu Statele Unite, a anunţat joi agenţia Interfax, citată de Mediafax.

Potrivit FSB, Vladimir Lazar "a fost găsit vinovat de înaltă trădare sub formă de spionaj, şi a fost condamnat la 12 ani de închisoare într-un penitenciar cu regim sever de detenţie, iar rangul militar i-a fost retras".

Anchetatorii au stabilit că în luna decembrie a anului 2008, la Moscova, Lazar a cumpărat un număr mare de copii ale unor hărţi topografice care conţineau "informaţii secrete de stat", şi le-a transmis unui agent de informaţii militare americane, Aleksandr Lesment.

Cazul a ajuns în atenţia publică în aprilie, atunci când Parchetul general rus a semnalat că Lazar a fost inculpat pentru spionaj. Parchetul nu a precizat în acel moment data arestării acestuia.

Potrivit Parchetului, Vladimir Lazar avea acces la informaţii secrete atunci când făcea parte din armată, între 1975 şi 2003, ulterior el lucrând pentru o companie topografică.

Parchetul a precizat că el a fost acuzat că a cumpărat de la un colecţionar de discuri peste 7.000 de hărţi ale teritoriului rus, că le-a copiat, după care le-a transmis unui vechi coleg de clasă, Aleksandr Lesmet, care trăieşte în Estonia şi colaborează cu Departamentul Apărării american.


×
Subiecte în articol: inchisoare Moscova
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close