x close

Un consilier al lui Obama solicită Libiei să acţioneze în cazul atacului de la Benghazi

de S.T.    |    11 Oct 2012   •   07:14
Un consilier al lui Obama solicită Libiei să acţioneze în cazul atacului de la Benghazi 534 Foto: www.a1.ro

Un apropiat consilier al preşedintelui american Barack Obama a cerut miercuri autorităţilor libiene să coopereze mai bine cu Statele Unite în vederea pedepsirii atacatorilor consulatului de la Benghazi, la aproape o lună de la atacul în care au murit patru americani, scrie Mediafax.

John Brennan, principalul consilier al lui Obama pentru antiterorism s-a întâlnit miercuri la Tripoli cu Mohamed al-Megaryef, preşedinte al Consiliului general naţional, cea mai înaltă autoritate politică a ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Tommy Vietor.

Cei doi responsabili "au discutat despre ancheta care se desfăşoară în cazul atacului de la Benghazi şi despre măsurile suplimentare pe care Libia le-ar putea lua pentru a asista mai bine Statele Unite cu scopul de aduce vinovaţii în faţa justiţiei", a precizat Vietor.

Conform aceleiaşi surse, "Brennan a încurajat responsabilii libieni să acţioneze rapid pentru a îşi rafina politicile şi a spori capacităţile statului în materie de securitate şi a solicitat Libiei să profite rapid de ofertele de asistenţă specifică venite din Statele Unite şi din partea altor parteneri internaţionali".

Prezenţa la Tripoli a lui Brennan a fost anterior anunţată de surse libiene. Pe lângă Megaryef. colaboratorul preşedintelui Obama trebuie să se întâlnească cu responsabili ai ministerelor libiene de Afaceri Externe şi Interne.

Această vizită intervine la aproape o lună de la atacul împotriva consulatului american de la Benghazi care s-a soldat cu moartea ambasadorului Statelor Unite Chris Stevens şi a altor trei americani la 11 septembrie.


Aceasta coincide şi cu audierea a patru responsabili în faţa celei mai înalte comisii de anchetă din Congres condusă de majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor, care denunţă eşecurile în materie de securitate şi informaţii în acest caz.

Tripoli, la fel ca şi administraţia Obama, a dat mai multe variante cu privire la circumstanţele şi motivaţiile autorilor presupuşi ai atacului asupra consulatului, pus iniţial pe seama bărbaţilor înarmaţi care protestau faţă de filmul antiislam.


Miercuri, un responsabil american a declarat că măsurile de securitate erau "reduse" înainte de atacul de la Benghazi.

În plină campanie prezidenţială, tabăra candidatului republican la Casa Albă Mitt Romney o atacă zilnic pe cea a lui Obama, reproşându-i că recunoscut târziu că este vorba de un "atentat terorist" în care a fost implicată Al Qaida.

Citeşte mai multe despre:

Libia SUA
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati