Antena 3 CNN Externe Un consilier al unchiului demis al lui Kim Jong-un a cerut azil la Seul de frica epurărilor din Coreea de Nord

Un consilier al unchiului demis al lui Kim Jong-un a cerut azil la Seul de frica epurărilor din Coreea de Nord

Un consilier al unchiului demis al lui Kim Jong-un a cerut azil la Seul de frica epurărilor din Coreea de Nord
de M.T.    |    06 Dec 2013   •   13:22

Un consilier al lui Jang Song-thaek, unchiul demis al liderului nord-coreean Kim Jong-un, a solicitat azil în Coreea de Sud, după ce a fugit din ţară din calea unei epurări în care alţi doi oficiali ar fi fost executaţi, a anunţat, vineri, postul sud-coreean de televiziune YTN, potrivit AFP, citată de Mediafax.

YTN notează că autorităţile sud-coreene cred că transfugul controla fonduri plasate sub responsabilitatea lui Jang Song-thaek, al cărui consilier din umbră se crede că era.

Bărbatul a fugit în urmă cu două luni de la Phenian, iar acum se află sub protecţia unor agenţi sud-coreeni de informaţii în China, aşteptând să primească undă verde spre Seul.

Deocamdată, informaţiile nu au fost confirmate oficial, nici de agenţia de informaţii, nici de Ministerul Unificării.

Coreea de Sud a anunţat săptămâna aceasta că Jang Song-thaek, considerat al doilea cel mai puternic om din Coreea de Nord, ar fi fost destituit, iar doi dintre consilierii săi ar fi fost executaţi.

Jang Song-thaek era vicepreşedintele Comisiei Apărării Naţionale, considerată organul de decizie cel mai puternic din ţară.

Mai mult decât atât, agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a anunţat, joi, că Phenianul l-a rechemat din Malaysia pe ambasadorul Jang Yong-chol, nepotul lui Jang Song-thaek.

Unii experţi sunt de părere că, în cazul în care această posibilă epurare va fi confirmată, ea va reprezenta evenimentul politic cel mai semnificativ de la preluarea puterii de către Kim Jong-un.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close