Antena 3 CNN Externe Un cunoscut actor tadjic a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri

Un cunoscut actor tadjic a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri

Un cunoscut actor tadjic a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri
Sursa foto: foto: Pixabay.com
11 Iul 2018   •   19:50

Un actor şi jurnalist tadjic a fost condamnat miercuri la 12 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, la capătul unui proces denunţat ca politic de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, relatează France Presse.

Un tribunal din Khujand (nord) l-a găsit vinovat pe Khairullo Mirsaidov, în vârstă de 40 de ani, de deturnare de fonduri şi mărturie falsă, a declarat un purtător de cuvânt al acestei instanţe judiciare.

Mirsaidov a fost acuzat mai ales că a deturnat aproximativ 13.500 de dolari din fondurile publice oferite de statul tadjic echipei sale de actori ce reprezenta Tadjikistanul la concursuri de teatru în Rusia.

În virtutea acestei hotărâri, el trebuie să ramburseze statului suma pe care ar fi deturnat-o.

Mirsaidov, care a respins în mod repetat acuzaţiile împotriva sa susţinând că este nevinovat, va face apel împotriva hotărârii de condamnare, potrivit avocatei sale, Dilafruz Samadova.

Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch şi Comitetul Helsinki din Norvegia, au criticat procesul. Ele se tem că Khairullo Mirsaidov va fi pedepsit după ce a acuzat public de corupţie un responsabil local având legătură cu distribuirea de fonduri către compania sa de teatru foarte populară.

Mirsaidov este de asemenea un jurnalist independent cunoscut pentru articolele sale critice faţă de autorităţile tadjice, publicate în presa locală şi internaţională.

Tadjikistanul, o ţară foarte săracă de 9 milioane de locuitori, ocupă locul 161 în clasamentul Transparency International privind percepţia corupţiei realizat în 180 de state.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close