Antena 3 CNN Externe Un cunoscut regizor s-a stins din viață. Era ”părintele noului cinema latinoamerican”

Un cunoscut regizor s-a stins din viață. Era ”părintele noului cinema latinoamerican”

Un cunoscut regizor s-a stins din viață. Era ”părintele noului cinema latinoamerican”
Sursa foto: Foto: Wikipedia
28 Dec 2017   •   20:09

Regizorul argentinian Fernando Birri, considerat părintele noului cinema latinoamerican, a murit miercuri la Roma la vârsta de 92 de ani, a informat joi o sursă din cadrul familiei, citată de AFP. 

Născut la Santa Fe, în sudul Argentinei, la 13 martie 1925, regizorul, care era bolnav de mai mulţi ani, s-a stins într-un spital din capitala Italiei. 

"Pentru totdeauna, preşedinte", a scris pe pagina sa de Facebook Festivalul filmului latinoamerican pe care maestrul, numit adesea "părintele noului cinema latinoamerican", l-a înfiinţat în 1985 la Trieste, în nord-estul Italiei. 

Nepotul unui anarhist din nord-estul Italiei îmbarcat spre Argentina de forţele de ordine la sfârşitul secolului al XIX-lea, Fernando Birri a făcut drumul invers pentru a veni să studieze la Centrul experimental al cinematografiei de la Roma între 1950 şi 1953. După aceea el s-a întors la Santa Fe pentru a înfiinţa un institut de cinema. 

În 1961, filmul "Los inundados" i-a adus marele premiu la Mostra din Veneţia. Au urmat apoi "La Pampa gringa" (1963), "Org" (1978), "Mi hijo el Che" (1985), "Che: muerte de la utopia?" (1997), "El siglo del viento" (1999) sau "El Fausto Criollo" (2011). 

"În pofida durerii", festivalul a dorit să-i aducă preşedintelui său un omagiu, caracterizându-l drept "imaginativ, hiperbolic, ireverenţios, discordant, grandilocvent, genial, dar şi poetic, visător şi dătător de inspiraţie".

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close