Antena 3 CNN Externe Un deputat olandez a difuzat la televiziunea naţională caricaturi cu profetul Mahomed

Un deputat olandez a difuzat la televiziunea naţională caricaturi cu profetul Mahomed

Un deputat olandez a difuzat la televiziunea naţională caricaturi cu profetul Mahomed
Sursa foto: Foto: Agerpres-EPA
24 Iun 2015   •   21:03

Deputatul olandez Geert Wilder a difuzat miercuri la televiziunea naţională caricaturi cu profetul Mahomed în timpul de antenă rezervat partidelor politice din Olanda, informează AFP.

Zece caricaturi au fost prezentate în timpul unui spot de 2 minute şi 44 de secunde la canalul public NOS.

'Violenţa nu poate câştiga în faţa libertăţii de exprimare', a spus deputatul olandez.

Prin difuzarea acestor caricaturi, Geert Wilders intenţionează să 'apere libertatea de expresie în faţa violenţei', după ce un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed desfăşurat în Texas, SUA, a fost, la începutul lunii mai, ţinta unui atac revendicat de gruparea Statul Islamic.

În numele formaţiunii sale PVV (Partidul Libertății), el a anunţat iniţial difuzarea acestor caricaturi pentru ziua de sâmbătă, însă aceasta a fost amânată din cauza unei 'neînţelegeri' cu societatea de comunicaţii însărcinată cu difuzarea înregistrării video la canalul NOS.

Pentru numeroşi musulmani, astfel de caricaturi sunt lipsite de respect sau chiar considerate blasfemii, iar autorităţile au avertizat că difuzarea lor la televiziune ar putea determina suspendarea timpului de antenă de la un an la patru ani pentru partidul lui Geert Wilders.

Potrivit presei, ambasadele Olandei au fost atenţionate în legătură cu ce măsuri trebuie să ia în cazul unor proteste violente împotriva difuzării acestor caricaturi.

Deputatul este în prezent urmărit penal pentru incitare la ură deoarece, la un miting electoral din 2014, le-a promis susţinătorilor săi că vor exista 'mai puţini marocani' în Olanda.

Geert Wilders, al cărui partid dispune de 12 din cele 150 de locuri din Parlament, vrea interzicerea Coranului, pe care îl compară cu 'Mein Kampf', manifestul politic al lui Adolf Hitler.

 

×
Subiecte în articol: Coran Olanda
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close