Un deţinut din Dakota de Sud, executat cu injecţie letală pentru uciderea unui gardian

de M.T.    |    16 Oct 2012   •   11:38
Un deţinut din Dakota de Sud, executat cu injecţie letală pentru uciderea unui gardian Foto: Agerpres/AP

Eric Robert (50 de ani) a devenit primul deţinut din statul american Dakota de Sud care a fost executat în ultimii cinci ani. Bărbatul a primit pedeapsa capitală după ce a ucis un gardian în timpul unei încercări nereuşite de evadare.

Robert avea o condamnare de 80 de ani primită pentru răpire, iar pe 12 aprilie 2011 a încercat să evadeze, alături de un alt deţinut, Rodney Berget.

Cei doi au fost surpinşi de Ronald Johnson, un gardian de 60 de ani, însă Robert l-a ucis, bătându-l cu bestialitate şi sufocându-l cu o pungă de plastic.

La procesul din septembrie 2011, Robert a pledat vinovat, iar pe 27 octombrie anul trecut a fost condamnat la moarte.

Execuţia sa a avut loc în jurul orei locale 22.00 (6.00, ora României), în aceeaşi închisoare în care a fost comisă crima, prin injecţie letală.

A fost primul deţinut executat în Dakota de Sud din 2007 şi doar al 17-lea din 1877 în prezent, conform AP.

„Ştiu că moartea lui nu-l va aduce înapoi pe Ronald, dar măcar angajaţii închisorilor şi oamenii în general se vor simţi mai siguri”, a declarat Lynette Johnson, soţia gardianului ucis.

Lynette şi cei doi copii ai săi au asistat la execuţie, acolo unde nu a fost prezent nimeni din familia lui Robert.

„Este o zi tristă! Execuţiile în statul nostru sunt rare şi sunt rezervate unor cazuri de crimă cu premeditare sau din convingere”, a precizat guvernatorul Dakotei de Sud, prin intermediul unui comunicat.

Robert nu a făcut niciodată apel la decizia tribunalului şi chiar a cerut pedepasa cu moarta, ameninţând că altfel va continua să ucidă. De asemenea, el a mai precizat că singurul său regret este că nu a omorât mai mulţi gardieni.

Rodney Berget, celălalt deţinut implicat în evadarea ratată şi în uciderea gardianului, a pledat de asemenea vinovat, dar a făcut apel la condamnarea la moarte. Un al treilea deţinut, Michael Nordman, a primit închisoare pe viaţă, pentru că a furnizat materialele folosite la omorârea lui Johnson.

Execuţia lui Robert va fi urmată în această lună de cea a lui Donald Moeller, care a fost condamnat la moarte pentru răpirea, violarea şi uciderea unei fetiţe de 9 ani în 1990.x close