Antena 3 CNN Externe Un deţinut din Dakota de Sud, executat cu injecţie letală pentru uciderea unui gardian

Un deţinut din Dakota de Sud, executat cu injecţie letală pentru uciderea unui gardian

Un deţinut din Dakota de Sud, executat cu injecţie letală pentru uciderea unui gardian
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    16 Oct 2012   •   11:38

Eric Robert (50 de ani) a devenit primul deţinut din statul american Dakota de Sud care a fost executat în ultimii cinci ani. Bărbatul a primit pedeapsa capitală după ce a ucis un gardian în timpul unei încercări nereuşite de evadare.

Robert avea o condamnare de 80 de ani primită pentru răpire, iar pe 12 aprilie 2011 a încercat să evadeze, alături de un alt deţinut, Rodney Berget.

Cei doi au fost surpinşi de Ronald Johnson, un gardian de 60 de ani, însă Robert l-a ucis, bătându-l cu bestialitate şi sufocându-l cu o pungă de plastic.

La procesul din septembrie 2011, Robert a pledat vinovat, iar pe 27 octombrie anul trecut a fost condamnat la moarte.

Execuţia sa a avut loc în jurul orei locale 22.00 (6.00, ora României), în aceeaşi închisoare în care a fost comisă crima, prin injecţie letală.

A fost primul deţinut executat în Dakota de Sud din 2007 şi doar al 17-lea din 1877 în prezent, conform AP.

„Ştiu că moartea lui nu-l va aduce înapoi pe Ronald, dar măcar angajaţii închisorilor şi oamenii în general se vor simţi mai siguri”, a declarat Lynette Johnson, soţia gardianului ucis.

Lynette şi cei doi copii ai săi au asistat la execuţie, acolo unde nu a fost prezent nimeni din familia lui Robert.

„Este o zi tristă! Execuţiile în statul nostru sunt rare şi sunt rezervate unor cazuri de crimă cu premeditare sau din convingere”, a precizat guvernatorul Dakotei de Sud, prin intermediul unui comunicat.

Robert nu a făcut niciodată apel la decizia tribunalului şi chiar a cerut pedepasa cu moarta, ameninţând că altfel va continua să ucidă. De asemenea, el a mai precizat că singurul său regret este că nu a omorât mai mulţi gardieni.

Rodney Berget, celălalt deţinut implicat în evadarea ratată şi în uciderea gardianului, a pledat de asemenea vinovat, dar a făcut apel la condamnarea la moarte. Un al treilea deţinut, Michael Nordman, a primit închisoare pe viaţă, pentru că a furnizat materialele folosite la omorârea lui Johnson.

Execuţia lui Robert va fi urmată în această lună de cea a lui Donald Moeller, care a fost condamnat la moarte pentru răpirea, violarea şi uciderea unei fetiţe de 9 ani în 1990.



×
Subiecte în articol: executie SUA crima condamnare inchisoare evadare
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close