Antena 3 CNN Externe Un diamant istoric, care a aparţinut Mariei de Medici, scos la licitaţie la Geneva. Este evaluat la 2-4 milioane dolari

Un diamant istoric, care a aparţinut Mariei de Medici, scos la licitaţie la Geneva. Este evaluat la 2-4 milioane dolari

Un diamant istoric, care a aparţinut Mariei de Medici, scos la licitaţie la Geneva. Este evaluat la 2-4 milioane dolari
Sursa foto: Foto: theesotericcuriosa.blogspot.com
28 Feb 2012   •   18:55

Un diamant istoric, Beau Sancy, care a ornat coroana purtată de Maria de Medici pe 13 mai 1610 - data când a fost încoronată regină a Franţei - va fi scos la licitaţie pe 15 mai, la Geneva, a anunţat casa Sotheby's, potrivit AFP.

Preţul de vânzare al acestui diamant alb de 34,98 de carate, tăiat în formă de pară, ar putea să se încadreze între două milioane de dolari şi patru milioane de dolari (1,5-3 milioane de euro). Diamantul are dimensiunile de 2,3 x 1,9 x 1,1 centimetri.
   
Nestemata a fost cumpărată la Constantinopole de Nicolas de Harlay, stăpânul domeniului Sancy (1546 - 1629), şi provine din oraşul Golconde din centrul Indiei, de unde provin alte două diamante celebre: Koh-i-Noor şi Regent.
   
De Sancy a vândut diamantul, în 1604, regelui Henri al IV-lea, care l-a oferit apoi soţiei sale, Maria de Medici.
   
Nicolas de Harlay mai avea un diamant, denumit Sancy sau Grand Sancy, vândut regelui Angliei, expus în prezent la Muzeul Luvru. "Grand Sancy" este un diamant de 55,23 de carate.
   
Beau Sancy era considerat cel mai mare diamant din colecţia Mariei de Medici, mare iubitoare de pietre preţioase.
   
Regina a vândut diamantul prinţului de Orania, în 1641, pentru a-şi plăti datoriile. Diamantul a ajuns apoi în mâinile Mariei Stuart, regina Scoţiei, care l-a primit ca dar de nuntă.
   
Diamantul a ajuns apoi în posesia lui Frederic I, primul rege al Prusiei, în 1702, care a făcut din el principala piesă ornamentală din coroana Prusiei.
   
Devenit cea mai mare piatră preţioasă a casei regale a Prusiei, diamantul Beau Sancy a fost transmis din generaţie în generaţie, până în zilele noastre.
   
Un stră-strănepot al ultimului Kaiser (împărat al Germaniei), Georg Friedrich Ferdinand, în vârstă de 36 de ani, aflat la conducerea casei regale a Prusiei, a scos la vânzare acest diamant.
   


×
Subiecte în articol: diamant geneva licitatie
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close