Antena 3 CNN Externe Un fost celebru fotbalist a ajuns șofer de Uber, din cauza opiniilor sale politice

Un fost celebru fotbalist a ajuns șofer de Uber, din cauza opiniilor sale politice

Fostul mare atacant turc Hakan Şukur, exilat în SUA deoarece se opune lui Recep Tayyip Erdogan, a povestit pentru publicaţia germană Welt am Sonntag că îşi câştigă existenţa ca şofer Uber după ce averea a fost confiscată în ţara de origine.

Un fost celebru fotbalist a ajuns șofer de Uber, din cauza opiniilor sale politice
Sursa foto: Foto: Facebook/Hakan Sukur
13 Ian 2020   •   18:51

Hakan Şukur a strălucit la Galatasaray Istanbul, unde a fost ani de zile coleg cu Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu. Atacantul a marcat 51 de goluri în 112 meciuri pentru naţionala Turciei, pe care a ajutat-o să încheie pe locul 3 la Cupa Mondială 2002. El a marcat atunci cel mai rapid gol din istoria competiţiei, după 10,8 secunde, în meciul pentru locul 3, împotriva Coreei de Sud.

Retras din activitatea sportivă în 2008, fostul fotbalist trăieşte în exil în Statele Unite. Ca să-şi câştige viaţa, Şukur, care vinde şi cărţi, a practicat mai multe meserii mărunte, iar de curând a devenit şofer Uber la Washington.

El a avut o cafenea în capitala americană, însă a fost supus unor presiuni: "Un timp am avut aici o cafenea. Nişte oameni ciudaţi au venit în cafeneaua mea şi au cântat Dombra (descrisă de partidul AKP ca fiind adevărata muzică a turcilor - n. r.)."

Hakan Şukur a fost pus un timp sub protecţia poliţiei şi a intervenit chiar FBI.

Şukur este considerat un oponent al politicii duse de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Acesta ar fi dispus confiscarea averii lui Şukur.

"Erdogan mi-a luat tot. Dreptul meu la libertate, dreptul să mă explic, să mă exprim, dreptul la muncă", a spus fostul jucător.

Lucrurile stăteau cu totul altfel în 2011, când Şukur s-a alăturat AKP, partidul lui Erdogan. El a devenit chiar deputat, pentru a demisiona în 2013. De atunci evenimentele au luat o turnură neplăcută pentru el, ceea ce l-a împins să emigreze în SUA în 2015.

"Au aruncat cu pietre în magazinul soţiei, copiii mei au fost hărţuiţi pe stradă. Am primit ameninţări după fiecare declaraţie pe care am făcut-o", a mărturisit el.

Plecarea lui Şukur nu a rezolvat până la urmă situaţia, dimpotrivă: "Când am plecat, l-au închis pe tata. Şi au confiscat tot ce aveam."

Şi apropiaţii lui se confruntă cu dificultăţi financiare. Aflat acum în arest la domiciliu, tatăl său a ieşit din închisoare doar după ce a fost diagnosticat cu cancer. De aceeaşi boală suferă şi mama lui Şukur.

Împotriva lui Şukur a fost emis un mandat de arestare. El este acuzat că a participat la lovitura de stat eşuată din 2016 care, potrivit lui Erdogan, ar fi fost iniţiată de Fethullah Gulen, oponent al preşedintelui turc.

În afara Turciei, Şukur a îmbrăcat tricoul unor echipe din Italia (Torino, Inter Milano şi Parma) şi Anglia (Blackburn Rovers).

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close