Antena 3 CNN Externe Un fost deputat comunist din Cehia este judecat pentru torturarea deţinuţilor politici

Un fost deputat comunist din Cehia este judecat pentru torturarea deţinuţilor politici

Un fost deputat comunist din Cehia este judecat pentru torturarea deţinuţilor politici
Sursa foto: Foto: Intact Images
19 Noi 2010   •   19:48

Fostul deputat din cadrul Partidului Comunist ceh, Josef Vondruska, este judecat pentru că ar fi torturat deţinuţi politici în timpul fostului regim totalitar prosovietic, îndepărtat de la putere în 1989, informează AFP. Procesul a început vineri la Liberec.

Vondruska, acum în vârstă de 62 de ani, a lucrat înainte de '89 ca gardian al lagărului de muncă de la Minkovice. În 1992, acesta a devenit deputat, deţinâd aceeaşi funcţie şi în perioada 2002-2010. Politicianul riscă până la 10 ani de închisoare pentru acuzaţiile care i se aduc.

Fostul deputat este acuzat de violenţă fizică faţă de un deţinut politic, Jiri Wolf, arestat în perioada comunistă pentru "subversiune contra Republicii". "Toţi (gardienii) ne băteau, însă Vondruska era unul dintre cei mai brutali", a declarat Wolf, în faţa Tribunalului din Liberec.

Potrivit informaţiilor apărute în presa cehă, Josef Vondruska i-a bătut cu cruzime pe oponenţii regimului. În urmă cu trei ani, deputaţii cehi i-au ridicat imunitatea parlamentară lui Vondruska, la cererea Parchetului din Liberec.

"Doar îmi făceam meseria, o activitate care este necesară statului, indiferent de epocă. Am muncit în mod cinstit şi responsabil", a declarat Vondruska.

Lăgărul din Minkovice a fost închis în 1990. Deţinuţii munceau în condiţii foarte dure, într-o uzină care producea lustre din cristal, destinate exportului către ţări occidentale.

Regimul totalitar prosovietic din fosta Cehoslovacie a fost îndepărtat de la putere în 1989, în urma "Revoluţiei de catifea".

 

 

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close