Antena 3 CNN Externe Un fost militar american a primit 30 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un fost militar american a primit 30 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un fost militar american a primit 30 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Sursa foto: Foto: AP
11 Feb 2014   •   13:39

Un fost militar în marina americană, scos la pensie, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare cu executarea pentru că a încercat să spioneze în favoarea Rusiei.

Subofiţerul Robert Patrick Hoffman, de 40 de ani, a fost arestat în decembrie 2012, la două luni după ce a plasat informaţii confidenţiale unor agenţi FBI sub acoperire, care pretindeau că sunt spioni ruşi.

Hoffman, care s-a confruntat cu o pedeaspă de închisoare pe viaţă, a fost condamnat ieri de un tribunal federal din Norfolk, Virginia.

"Hoffman a încercat să spioneze în favoarea Federaţiei Ruse şi a trădat încrederea ţării sale. El era dispus să pericliteze viaţa americanilor pentru propriul beneficu material", a spus unul dintre procurori.

Înainte să se retragă din activitate, Robert Patrick Hoffman şi-a petrecut peste 20 de ani în marină. Cea mai pare parte a serviciului său a fost pe submarine, unde era un tehnician de criptologie. În timpul carierei sale, el a avut acces la informaţii clasificate, privind securitatea defensivă americană.

Hoffman a intrat în colimatorul celor de la FBI după o vacanţă de trei săptămâni în Belarus, unde s-a întâlnit cu preşedintele Alexander Lukashenko.

În schimbul unei "compensaţii generoase", fostul militar a fost momit de agenţii FBI aflaţi sub acoperire în Virginia, care i-au solicitat informaţii tehnice.
Hoffman a căzut în plasa autorităţilor, după ce  a dat aşa-zişilor spioni ruşi un disc USB, care conţinea informaţii referitoare la metodede de monitorizare a submarinelor şi a celor de interceptare a vaselor străine.

Avocaţii lui Hoffman au susţinut că acesta a colaborat cu mascarada agenţilor, fiind convins că aceştia erau spioni ruşi, pe care el însuşi vroia să-i deconspire.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close