Antena 3 CNN Externe Un german de 88 de ani va fi judecat pentru unul dintre cele mai grave masacre din istorie

Un german de 88 de ani va fi judecat pentru unul dintre cele mai grave masacre din istorie

Un german de 88 de ani va fi judecat pentru unul dintre cele mai grave masacre din istorie
Sursa foto: Foto: AFP
09 Ian 2014   •   12:26

Procurorii germani au formulat un rechizitoriu împotriva unui bărbat de 88 de ani, fost militar nazist, care a luat parte la cea mai mare atrocitate comisă pe tărâm francez.
La 10 iunie 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele SS au masacrat 642 de persoane, aproape toată populaţia localităţii Oradour-sur-Glane.

Suspectul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este bănuit că a făcut parte din unitatea respectivă. Potrivit anchetatorilor, acţiunea de reprimare a fost o răzbunare, după ce unul dintre liderii SS fusese răpit.

"Parchetul din Dortmund l-a acuzat pe un pensionar de 88 de ani, din Cologne, pentru uciderea a 25 de persoane şi pentru că a luat parte la acte criminale care au dus la uciderea altor câteva sute", se arată într-un comunicat oficial.

Victimele au fost mitraliate într-un hambar, iar cei care încă mai respirau după rafala de gloanţe, au fost împuşcaţi în cap unul câte unul,  înainte ca trupele SS să incendieze incinta.

În septembrie, anul trecut, preşedintele Franţei şi omologul său german au efectuat o vizită în această localitate, unde s-au întâlnit cu unul dintre puţinii supravieţuitori ai masacrului. Momentul în care cei trei şi-au unit mâinile, a marcat o reconciliere istorică.

Oradour-sur-Glane a rămas un oraş fantomă după comiterea atrocităţilor, şi este conservat deliberat ca un monument dedicat celor care au pierit într-una din cele mai mari orori din ultima conflagraţie mondială.

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close