Antena 3 CNN Externe Un grup de muzicieni şi artişti turci a înfiinţat Partidul Gezi

Un grup de muzicieni şi artişti turci a înfiinţat Partidul Gezi

Un grup de muzicieni şi artişti turci a înfiinţat Partidul Gezi
de M.T.    |    24 Oct 2013   •   15:05

Un grup de muzicieni şi artişti turci a creat un partid politic, Partidul Gezi, după numele micului parc din Istanbul a cărui preconizată distrugere a declanşat în iunie un val de proteste antiguvernamentale fără precedent în Turcia, informează AFP, citată de Agerpres.

„Vrem să trăim toţi într-o ţară democratică. Pentru a ne face cunoscute revendicările, am ieşit în stradă şi am pierdut vieţi. Acum este timpul să intrăm în parlament”, se arată într-un comunicat al liderilor noului partid, postat pe pagina de Facebook.

Partidul Gezi a fost înregistrat oficial pe data de 1 octombrie, iar preşedinte este un talentat chitarist şi compozitor în vârstă de 37 de ani, Cem Koksal.

Obiectivul noii mişcări este să candideze la alegerile legislative din 2015, cu ambiţia declarată de a revizui Constituţia turcă pentru a o face „mai democratică”.

În luna iunie, peste 2,5 milioane de turci au manifestat în întreaga ţară pentru a cere demisia guvernului condus din 2002 de Recep Tayyip Erdogan.

Protestele au pornit de la reprimarea violentă, de către poliţia turcă, a mobilizării unui mic grup de ecologişti care s-a opus distrugerii Parcului Gezi în cadrul unui contestat proiect de amenajare a Pieţei Taksim din Istanbul.

Manifestaţiile s-au soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor peste 8.000, potrivit Uniunii medicilor turci.

Amnesty International a denunţat „încălcările la scară mare” ale drepturilor omului în cursul acestor evenimente.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close