Antena 3 CNN Externe Un grup de supravieţuitori ai Holocaustului acuză câteva bănci ungare de complicitate la uciderea evreilor

Un grup de supravieţuitori ai Holocaustului acuză câteva bănci ungare de complicitate la uciderea evreilor

Un grup de supravieţuitori ai Holocaustului acuză câteva bănci ungare de complicitate la uciderea evreilor
28 Mar 2010   •   13:12

Un grup de supravieţuitori ai Holocaustului şi moştenitori ai acestora a iniţiat, la Chicago, o procedură judiciară împotriva mai multor bănci, printre care se numără şi instituţii cu sediul în Ungaria, cerând compensaţii de peste două milioane de dolari, potrivit MTI.

Reclamanţii afirmă că Banca Naţională a Ungariei, Erste Group Bank, MKB Bayerische Landesbank şi OTP Bank sau predecesorii acestora au participat la Holocaust, au fost complici sau instigatori, prin însuşirea bunurilor victimelor. Reprezentanţii băncilor vizate au declarat, sâmbătă, că nu au primit încă nici o notificare privind procedura din Statele Unite.

Conform documentului depus joi la tribunalul districtual din Illinois, băncile şi-ar fi însuşit fondurile aflate în conturile victimelor Holocaustului, precum şi bijuteriile, obiectele de artă şi acţiunile depuse în seifuri.

În luna februarie, şi compania căilor ferate ungare MAV a fost vizată de o plângere similară, fiind acuzată de implicare în deportarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Reclamanţii, majoritatea urmaşi ai supravieţuitorilor Holocaustului care locuiesc în Israel sau Statele Unite, solicită compensaţii în valoare de 240 de milioane de dolari. Pe baza unor cercetări desfăşurate timp de nouă ani, ei afirmă că MAV a ştiut că vagoanele sale urmau să fie folosite pentru transportarea a 437.000 de evrei către lagărul de la Auschwitz, în perioada martie - octombrie 1944.

Liderul Federaţiei Evreieşti din Ungaria, Peter Feldmajer, a declarat că "MAV nu poate fi acţionată în justiţie pe considerente morale", adăugând că statul este cel responsabil pentru complicitate la uciderea evreilor şi furtul bunurilor acestora în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: Holocaust banci victime
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close