Antena 3 CNN Externe Un israelian arestat în Egipt sub acuzaţia de spionaj pretindea că era jurnalist român

Un israelian arestat în Egipt sub acuzaţia de spionaj pretindea că era jurnalist român

Un israelian arestat în Egipt sub acuzaţia de spionaj pretindea că era jurnalist român
Sursa foto: Foto: images.yourdictionary.com
19 Iun 2011   •   14:20

Un tânăr cu dublă cetăţenie - israelo-americană - arestat în Egipt sub acuzaţia de spionaj pretindea că este jurnalist român, angajat al unei agenţii de presă din România, afirmă martori ai acuzării, citaţi de ediţia online a ziarului Jerusalem Post.
   
Ilan Grapel, 27 de ani, a fost arestat pe 12 iunie într-un hotel din Cairo, sub acuzaţia de spionaj, fiind plasat în detenţie provizorie pentru 15 zile, pentru efectuarea unei anchete.
   
Grapel, prezentat de autorităţile egiptene drept agent al Mossad-ului (Serviciul israelian de informaţii externe), este acuzat de spionaj în Egipt şi de implicare în manifestaţiile care au condus la înlăturarea regimului Hosni Mubarak.
   
Judecătorul de instrucţie Hesham Badawi a declarat că tânărul israelian este acuzat de "activităţi de spionaj cu scopul de a aduce atingere intereselor economice şi politice ale Egiptului".
   
Trei martori ai acuzării au declarat că Grapel distribuia pliante prin care îndemna tinerii să protesteze împotriva regimului şi să comită acte de sabotaj. Potrivit martorilor, Grapel pretindea că era jurnalist român, corespondent al unei agenţii de presă din România.
   
Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a dezminţit că Grapel ar fi efectuat activităţi de spionaj. "Pot spune în mod categoric că acest student, care ar fi putut avea un comportament bizar şi iresponsabil, nu are nicio legătură cu serviciile de informaţii israeliene, americane sau de pe Lună", a declarat Lieberman. "Este vorba despre o eroare sau despre un comportament bizar din partea autorităţilor egiptene, care au obţinut toate clarificările din partea noastră", a adăugat ministrul. "Egiptenii ar trebui să pună capăt, cât mai repede posibil, acestui caz (...). Sper că totul se va termina în zilele următoare şi că se va încheia cu o expulzare", a continuat el.
   
Potrivit Israelului, Grapel se afla la Cairo în calitatea de angajat al unei organizaţii umanitare care le oferă asistenţă refugiaţilor africani.
   
Statele Unite au confirmat că Grapel s-a născut la New York, este şi cetăţean american şi este student la Facultatea de Drept a Universităţii Emory.
   
Anterior, tânărul a fost membru al forţelor speciale israeliene, fiind rănit în conflictul din Liban din 2006.

×
Subiecte în articol: spionaj tanar Egipt jurnalist roman arestat
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close