Antena 3 CNN Externe Un lac subteran din Antarctica ar putea conţine dovezi despre viaţa pe Marte

Un lac subteran din Antarctica ar putea conţine dovezi despre viaţa pe Marte

Un lac subteran din Antarctica ar putea conţine dovezi despre viaţa pe Marte
Sursa foto: gheata
03 Mar 2009   •   13:36

Aflat la aproape trei kilometri sub gheţurile Antarcticii, un lac subteran ar putea conţine forme de viaţă necunoscute încă pământenilor. Existenţa acestor mici forme de viaţă ar putea scoate la lumină modalitatea în care se dezvoltă viaţa în mediile îngheţate, inclusiv pe Marte, susţin cercetătorii.



Oamenii de ştiinţă speră ca cercetarea apei acestui lac să ofere indicii importante despre nivelul mărilor şi schimbările climatice. Autorităţile britanice au fost de acord să finaţeze acest proiect şi au acordat deja 6 milioane de lire sterline unei echipe formate din cercetători ai Universităţii din Bristol.



În următorii cinci ani, cercetătorii vor încerca să dezvolte tehnologia necesară proiectului. În anul 2013, aceştia speră să poată face rost de mostrele de apă de care au nevoie pentru a descoperi ?forme de viaţă nemaivăzute? pe Pământ. În plus, aceştia vor să colecteze sedimente de pe fundul lacului pentru a cerceta felul în care climatul s-a schimbat de-a lungul timpului.



Profesorul Martyn Tranter, de la Universitatea din Bristol a declarat: ?Suntem foarte încântaţi de ideea de a descoperi ce se află în acel lac subteran.?



Martin Sieger, de la Universitatea din Edinburgh consideră că într-un astfel de mediu, simpla descoperire a unor forme de viaţă este remarcabilă.



Antena3.ro






×
Subiecte în articol: Antarctica Marte
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close