Un libian cere NATO despăgubiri de 100.000 de euro pentru moartea a cinci membri ai familiei sale

de S.T.    |    31 Mai 2012   •   10:56
Un libian cere NATO despăgubiri de 100.000 de euro pentru moartea a cinci membri ai familiei sale Foto: AFP

Un libian, pe numele său Ali Jefara, a cerut miercuri NATO să-i acorde despăgubiri de 100.000 de euro pentru moartea a cinci membri ai familiei sale, ucişi într-un raid al Alianţei la sfârşitul lui august 2011, relatează AFP.

În timp ce Tripoli era deja sub controlul rebelilor, avioanele NATO au bombardat la sfârşitul lui august şi începutul lui septembrie Bani Walid, o localitate situată la sud-est de Tripoli, unde rebeliunea credea că s-a refugiat liderul libian Muammar Kadhafi.

Ali Jefara, un locuitor al oraşului, afirmă că fratele său, sora sa şi trei dintre nepoţii şi nepoatele sale au fost ucişi într-un raid efectuat în noaptea de 29 spre 30 august, a afirmat miercuri avocatul său belgian, Ghislain Dubois.

"Acest raid a făcut obiectul a două anchete realizate de Amnesty International şi Human Rights Watch, care au conchis că NATO a comis un abuz, bombardând exclusiv populaţii civile", afirmă avocatul într-o scrisoare adresată lui Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al organizaţiei cu sediul la Bruxelles.

"Vă cer prin prezenta să-i acordaţi clientului meu o indemnizaţie care nu poate fi inferioară, ţinând cont de numărul victimelor nevinovate, sumei de 100.000 de euro", a adăugat Dubois, ameninţând că va sesiza justiţia dacă nu obţine satisfacţie în termen de opt zile.

NATO a susţinut întotdeauna că toate ţintele vizate în Libia erau "ţinte militare legitime" şi a acuzat regimul Kadhafi că folosea infrastructuri civile pentru a desfăşura acţiuni militare.

ExitPOLL
Parteneri
x close