Antena 3 CNN Externe Un lider al opoziţiei ruse a fost condamnat la 15 zile de închisoare

Un lider al opoziţiei ruse a fost condamnat la 15 zile de închisoare

Un lider al opoziţiei ruse a fost condamnat la 15 zile de închisoare
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    06 Dec 2011   •   18:37

Forţele de ordine din Moscova au intrat în alertă marţi şi au arestat zeci de oameni, printre care se află şi un lider al opoziţiei. Autorităţile spun că politicianul Ilia Iaşin va sta 15 zile în arest.

Ca răspuns la manifestaţiile împotriva rezulatelor la alegeri, mii de tineri susţinători ai Kremlinului s-au adunat în Moscova pentru a sărbători victoria partidului Rusia Unită.

Trupele speciale ruseşti din Moscova au fost mobilizate pentru menţinerea ordinii publice, după ce mii de oameni au ieşit luni în stradă, pentru a denunţa falsificarea alegerilor şi a cere plecarea lui Vladimir Putin de la putere.

Manifestaţiile, de o amploare rară în Rusia, au fost organizate mai ales prin reţelele sociale de pe internet. Poliţia a intervenit în forţă când participanţii au încercat să se îndrepte spre sediul comisiei electorale. Printre cei reţinuţi temporar s-au aflat ziarişti şi bloggeri cunoscuţi.

Potrivit rezultatelor oficiale, partidul lui Putin şi Medvedev, Rusia Unită, a obţinut 49,3% din voturi. Rezultatul este pus la îndoială de observatorii OSCE, care spun că partidul a fost susţinut pe faţă de organele de stat şi că în multe secţii s-a votat în numele unor alegători inexistenţi.

Liderii opoziţiei lansează acuzaţii mai directe. Ei spun că aproximativ 10-15% din voturile lor rezultă din fraude grosolane şi falsificarea rapoartelor de numărare a voturilor. Rezultatul real al Rusiei Unite nu este mai mare de 35%, susţin opozanţii.

Secretarul de stat american Hillary Clinton şi-a exprimat şi ea nemulţumirea faţă de modul în care au fost organizate alegerile din Rusia.

"Avem motive serioase de îngrijorare în legătură cu desfăşurarea acestor alegeri. Partide politice independente, cum ar fi Parnasul, nu s-au putut înregistra în cursa electorală", a declarat Clinton.

La rândul său, prim-ministrul Vladimir Putin a adus luni acuzaţii serioase statelor occidentale care, susţine el, s-ar fi implicat în alegerile parlamentare din Rusia.


×
Subiecte în articol: Moscova arest inchisoare alegeri
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close